• Kada i kako vas e-Uprava podseća da vam ističu lična dokumenta

  Na portalu e-Uprava, Ministarstvo unutrašnjih poslova ima 172 usluge – najviše od svih ministarstava. Građani ne moraju više puta da odlaze u policijske uprave zbog ličnih i drugih dokumenata već zahteve podnose preko portala. Nedavno je uvedena i usluga koja obaveštava građane o isteku roka važenja lične karte, pasoša, vozačke dozvole i registracione nalepnice.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kada i kako vas e-Uprava podseća da vam ističu lična dokumenta
  Foto: Pixabay

  Načelnik Odeljenja za registraciju vozila i vozačke dozvole Uprave za upravne poslove MUP-a Srbije Dalibor Drobnjak kaže za RTS da ta usluga omogućava građanima da na vreme budu obavešteni o isteku roka nekog od ličnih dokumenata kako bi blagovremeno mogli da da podnesu zahtev za izdavanje novih, odnosno da produže registraciju vozila.

  Time, konstatuje Drobnjak, ispunjavaju svoju zakonsku obavezu i sprečavaju da dođu u nezavidnu, nezgodnu situaciju.

  Ističe da se često dešavalo da građani koji su krenuli na put tek kad stignu do graničnog prelaza primete da im je istekla lična karta, pasoš ili registraciona nalepnica za automobil.

  Kako je naglasio Drobnjak, građani obaveštenja o isticanju važenja dokumenata dobijaju dva puta. Rokovi se razlikuju u zavisnosti od dokumenta o kome se radi.

  „Za ličnu kartu, prvo obaveštenje se dostavlja 30 dana, a drugo 15 dana pre isteka važenja. Prvo obaveštenje za pasoš se dostavlja sedam meseci, a drugo obaveštenje 30 dana pre isteka važenja pasoša“, kaže Drobnjak.

  Što se tiče vozačke dozvole i registracione nalepnice prvo obaveštenje se dostavlja 30, a drugo 10 dana pre isteka važenja.

  Drobnjak ističe da je ta usluga dostupna građanima koji su registrovani na portal e-Uprave, a biće omogućena i onima koji to naknadno učine.

  Obaveštenja o isteku važenja dokumenata dostvljaju se na mejl, SMS porukom ili putem Vajbera.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Drugi život polovne odeće

  Sekend hend – sve popularniji intrigantni globalni, kulturološki, ekološki i ekonomski fenomen. Sekend hend odavno više nije odraz siromaštva, smatra se ekološkim osvešćivanjem, potrebom za […]

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]