• Kakva je ponuda sezonskih poslova, a za kojima je potražnja stalna

    Sezonski poslovi veoma su popularni, posebno među mladima, ali ima i radnika u zrelim godinama koji u sezoni godišnjih odmora dodatno zarađuju. Miloš Turinski iz Infostuda kaže za RTS da se još od aprila na Jadranskom primorju traže radnici za poslove iz oblasti ugostiteljstva, naročito kuvari.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Kakva je ponuda sezonskih poslova, a za kojima je potražnja stalna
    Foto: Pixabay

    Najviše oglasa je za sezonske poslove u domenu ugostiteljstva – traže se konobari i pomoćni radnici u restoranima i hotelima, a tu su poslovi u poljoprivredi, kao što je sezonsko branje voća.

    Miloš Turinski navodi da poslodavci već par godina unazad imaju veliku muku da pronađu kandidate, odnosno zainteresovane, koje će se baviti upravo tim poslovima, jer veliki broj naših ljudi zapravo i odlazi put inostranstva, naročito Jadrana, kada je reč o ugostiteljstvu.

    Sa druge strane, kandidati su i malo izbirljivi, ali, smatra Turinski, sa razlogom, jer neki poslovi mogu biti zaista teški. „Dnevnice za sezonsko branje voća, pre svega malina, na nekim mestima su poprilično dobre, ali to nije pravilo“, dodaje.

    „Može se desiti da vam dnevnica ne bude dovoljna, a kandidati ističu da su to zaista i teški poslovi – 10 sati se radi na otvorenom, pod suncem, zaista nije lako i nije za svakoga“, navodi Turinski.

    Turinski ukazuje da postoje mnogo poslova koji su zgodni za studente, jer mogu da se rade i honorarno, i pola radnog vremena.

    „Dugi niz godina popularna je dostava, gde se može samostalno određivati satnica, koliko će dnevno uložiti vremena, ali shodno tome će im biti i zarada“, kaže Turinski.

    Turinski navodi da su tu i poslovi koji su došli s pandemijom kovida, kol-centri.

    „Studenti mogu da ih rade od kuće, par sati dnevno i da ih jako dobro uklope sa svojom školovanjem“, kaže Miloš Turinski dodajući da se ovi poslovi mogu podvesti pod privremene i da mogu trajati i godinama.

    Napominje da u ugostiteljstvu poslovi nisu nužno sezonski, samo je veća potražnja u letnjim mesecima, baš iz razloga velikog broja odlaska naših radnika put Jadranskog primorja, naročito u Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju.

    „Od aprila meseca, tu su pored konobara potrebni i kuvari koji su svuda deficitarni a traže se i spremačice, hostese, i promoteri. „Velika je potražnja, ali i mogućnost dobre zarade“, kaže Turinski za RTS.

    Turinski napominje da rad u poljoprivredi nije preporučiljiv za penzionere zbog svoje težine, ali da su tu poslovi čuvara i prodavca sladoleda.

    Prema njegovim rečima, u ovom trenutku preko „Infostuda“ u ponudi je preko 3.000 aktivnih oglasa za posao.

    Turinski savetuje zainteresovane da direktno kontaktiraju i same poslodavce ili poljoprivredna gazdinstva i ponude svoje usluge.

    Što se tiče poslova koji zahtevaju određenu stručnu spremu, Turinski ukazuje na to da se još od 2015. godine traje veća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom.

    Zbog nedostatka radne snage, Turinski konstatuje da su u Srbiju došli građevinci iz Indije i Turske, vozači iz Šri Lanke, dostavljači iz Uzbekistana.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija