• Kakvo je interesovanje za pomoć do 20.000 evra: Subvenciju za prvi stan do sada dobilo 614 mama

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selakovića izjavio je danas da je 614 mama u Srbiji do sada dobilo krov nad glavom zahvaljujći odobrenoj novčanoj pomoći države za izgradnju ili učešće u kupovini prve nekretnine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kakvo je interesovanje za pomoć do 20.000 evra: Subvenciju za prvi stan do sada dobilo 614 mama
  Foto: Pixabay

  On je kazao da je ova vrsta pomoći države jedinstvena u Evropi i da će u aprilu biti dve godine od kada se ona sprovodi.

  Selaković je naveo da je za godinu i po dana, od kada on predsedava Komisijom za odobravanje novčane pomoći za izgradnju, učešće u kupovini prve stambene porodične zgrade ili kuće, doneto više od 570 rešenja za ovu vrstu pomoći države majkama, koja podrazumeva dodeljivanje maksimalno 20.000 evra.

  „Vrlo sam ponosan na to što smo uspeli da uradimo do sada u vidu pomoći za kupovinu prvog stana ili kuće majkama novorođenčadi koje nemaju rešeno stambeno pitanje“, rekao je on za TV Hepi.

  Selaković je naglasio i da je interesovanje za ovu vrstu pomoći veliko i podsetio da na konkurs mogu da se prijave svi koji ispunjavaju uslove, a to je da nemaju svoju nekretninu, odnosno rešeno stambeno pitanje, da nije prošlo godinu dana od rođenja deteta i da su njihovi prihodi domaćinstva mesečno ispod dvomesečne prosečne zarade na nivou Republike.

  Ko ima pravo na subvenciju

  Pravo na novčana sredstva za izgradnju kuće ili učešće za kupovinu stana ili kuće mogu ostvariti majke koje su rodile dete od 1. januara 2024. godine i kasnije. Izuzetno, u slučaju smrti majke, to pravo može ostvariti i otac deteta. Nema ograničenja za godine podnosioca zahteva.
  Za te namene država je ove godine izdvojila 1,5 milijardi dinara. To je novac namenjen da se raspodeli svim parovima koji apliciraju.

  „Pravo na novčana sredstva može se ostvariti za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja u visini 50 odsto vrednosti radova, kao i za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave – u visini 20 odsto vrednosti radova“, navedeno je ranije u saopštenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

  Navode da se to pravo može ostvariti i za kupovinu kuće ili stana – u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti, kao i za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita – u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto prodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

  Papirologija i uslovi

  Važan uslov da bi se ostvarilo pravo na ovu vrstu novčane pomoći države je da mama nema kuću ili stan koja se vodi na njeno ime. Takođe, da stan ili kuću nema ni supružnik ili vanbračni partner.

  Roditelji moraju da pribave dvadesetak različitih potvrda, uverenja, izjava da bi aplicirali. Ukupni prihodi podnosioca zahteva i supružnika, odnosno vanbračnog partnera na mesečnom nivou, treba da budu niži od dve prosečne neto mesečne zarade zaposlenih u Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku. Gleda se prosek plate u poslednja tri meseca.

  Na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju nalazi se baner „Subvencije za kupovinu prvog stana“ gde se mogu pronaći svi neophodni obrasci, ali i šta je neophodno priložiti od dokumentacije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija