• Koliko radnih dana i sati u mesecu, toliki i minimalac

  Trenutno, minimalna cena rada iznosi 230 dinara po radnom satu, a u narednoj godini radni sat vredeće 271 dinar. Ipak, trebalo bi znati da minimalna zarada nije unapred fiksirana svakog meseca, već se određuje upravo na osnovu minimalne cene rada, ali i vremena provedenog na radu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koliko radnih dana i sati u mesecu, toliki i minimalac
  Foto: 013info

  Primera radi, najveći minimalac od 42.320 dinara u ovoj godini radnici su primili tri puta. Jedan u martu, drugi u maju, a treći u avgustu. Dan manje u radnoj listi, po 22 dana, imali su u januaru, a bilo ga je u junu, oktobru i novembru sa zaradom od 40.480 dinara. Za jul, septembar i decembar ubeležio se po 21 dan rada i plata od 38.640 dinara, dok su april i februar bili meseci sa najtanjim buđelarom od 36.800 dinara zbog minimalnog broja radnih sati (160 sati), piše Politika.

  Na to da iznos minimalca nije isti svakog meseca, već zavisi od broja radnih sati u konkretnom mesecu godinama skreću pažnju sindikati.

  – Minimalac može da bude i manji od proseka, jer se izračunava po broju radnih sati u mesecu, a prosek je 176 sata. Dakle, od toga koliko mesec ima radnih dana zavisi i visina minimalne zarade, pa je u nekim mesecima on bio i oko 36.000 dinara, što je za 4.000 dinara niži iznos od ovogodišnjeg proseka, a to je 40.000 dinara – podseća Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

  Novom iznosu minimalne cene rada u 2024, uvećanom 17,8 odsto, radnici će moći da se nadaju tek početkom februara, jer će faktički tada početi prve isplate. Ipak, postoji još jedna stvar o koju se pojedini poslodavci često oglušuju, a to je da zarada isplaćena od svakog 1. januara mora da bude obračunata po radnom času, koji će, recimo, u 2024. godini vredeti 271 dinar (neto).

  – Onaj koji početkom godine primi minimalac mora da dobije zaradu obračunatu po novim pravilima, bez obzira na to što se početkom januara isplaćuju zarade za prethodni mesec u kojem je cena radnog sata bila niža. Na to ih obavezuje Zakon o radu, član 111 stav 5, koji kaže da je „poslodavac dužan da minimalnu zaradu isplati zaposlenom u visini koja se određuje na osnovu odluke o minimalnoj ceni rada koja važi za mesec u kojem se vrši isplata” – napominje Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, dodajući da već od 1. januara 2024. vrednost minimalne zarade neće biti oko 47.000 dinara, što je prosek, nego 49.864 dinara, jer u tom mesecu ima moguća 184 radna sata.

  Radnicima kojima nije na taj način obračunata zarada odmah na početku godine ostaju tri mogućnosti: ili da se požale poslodavcu koji treba grešku da ispravi prilikom sledećeg obračuna zarade i nadoknadi razliku u novcu, ili da traže nadzor inspekcije rada, ili da presaviju tabak i tuže poslodavca, smatra on.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]