• Kraj protestima „Srbija protiv nasilja“: Organizatori objavili da ih više neće organizovati

  Organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ objavili su da se ova okupljanja, posle 27 nedelja, više neće održavati.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kraj protestima „Srbija protiv nasilja“: Organizatori objavili da ih više neće organizovati
  Foto: Pixabay

  Ovo je saopštenu na kraju večerašnjeg protesta ispred zgrade Radio-televizije Srbija (RTS).

  To je u ime tehničkih organizatora poručio voditelj Smiljan Banjac, koji nije objasnio razloge za takvu odluku.

  Na protestu je bilo oko 200 ljudi, uključujući predstavnike opozicionih stranaka, koje su bile tehnički organizatori skupova započetih posle masovnih ubistava učenika u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ 3. maja i mladih ljudi u selu Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca dan kasnije.

  Moderator protesta Smiljan Banjac izjavio je da je „vreme da zgrabimo priliku i 17. decembra promenimo nešto i pokažemo da nijedna žrtva nije uzaludna“.

  On je rekao da će se na eventualnu krađu glasova reagovati kao 1996. i 2000. godine, jer „Srbija se lako buni i budi i želi da živi u slobodi i miru“.

  „Izborili smo se za vanredne izbore, proevropska opozicija se ujedinila na jednoj listi. Nemojte da prespavate 17. decembar“, poručio je Banjac građanima.

  On je rekao da građani već šest meseci dele bes, tugu i strah zbog tragedija koje su se desile, misleći na masovna ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i kod Mladenovca.

  „Delimo i nadu da se može nešto promeniti krajem ove godine. Uspeli smo da oslobodimo ljude straha, ne samo u Beogradu, gde je to uobičajeno, već i u mnogim mestima gde nikada nije bilo protestnih šetnji“, rekao je Banjac.

  Građani su se večeras, kao i prethodnih nedelja, okupili prvo ispred Skupštine Srbije, a potom krenuli tzv. medijskom rutorm do RTS-a.

  Tema ovonedeljnog protesta je šest meseci od tragedije u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, a očekuje se da na protestu bude objavljen plan za naredni period, odnosno kako će se i šta dešavati dok traje predizborna kampanja.

  Nakon obraćanja moderatora protesta krenula je protestna šetnja do REM-a i RTS-a, na čijem je čelu veliki tansparent „Srbija protiv nasilja“, a učesnici su prilikom zaustavljanja kod REM-a vikali „Ostavke, ostavke“.

  Stranke proevropske opozicije, koje su organizatori protesta, par dana potpisale su koalicioni sporazum o zajedničkom izlasu na izbore sa listom „Srbija porotiv nasilja“.

  Predstavnik stranke Zeleno-levi front Radomir Lazović izjavio je juče da zbog predizborne kampanje za decembraske izbore važe drugačija pravila kada stranke nešto organizuju.

  Parlamentarni i lokalni izbori raspisani su za 17. decembar, a partije koje su bile tehnički organizatori protesta nastupiće na zajedničkoj listi.

  U Beogradu je posle dva masovna ubistva početkom maja u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima Dubona i Malo Orašje u mladenovačkoj i smederevskoj opštini, dosad održano 26. građanskih protesta „Srbija protiv nasilja“ koje je tehnički organizovala proevropska opozicija, a niz zahteva s tih protesta vlast nije ispunila.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija