• MINISTAR ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: Prošlo vreme zagađivača, biće kažnjavanja

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da životna sredina nema cenu i da je prošlo vreme u kome su se zagadjivači tolerisali. 

  Postoji poseban program kako će inspekcija nastupati u toj prilici, rekao je ministar za RTS i dodao da to neće biti samo prinuda i strogo primenjivanje svih sankcija mogućih po zakonima, već će se puno okrenuti i obrazovanju svih subjekata koji će biti kontrolisani.

  Najavio je i da će do kraja godine jedna delegacija iz SAD doći u Srbiju kada će se razgovarati o konkretnim projektima za ulaganje.

  Trivan je, za RTS rekao da su tokom njegove nedavne posete SAD već započeti razgovori sa zainteresovanim kompanijama na temu investiranja u zaštitu voda, prečišćavanja otpadnih voda, upravljanja otpadom, remedijacije zemljišta.

  Najpre će, kaže, zainteresovani investitori iz SAD do kraja godine doći u Beograd, odnosno Srbiju, biće gosti nekoliko dana i onda će biti prilike da se konkretno priča o tome.

  – Pokazaćemo im zakonski milje u kom mogu da deluju, upoznati sa firmama i lokalnim samoupravama. Formiranje ministarstva već počinje da daje rezultate, napominje Trivan.

  Trivan objašnjava da Srbija u narednih 10 godina mora da uloži oko 15 milijardi evra u zaštitu životne sredine kroz različite projekte, te da je naša zemlja u razvoju, a svakako je otvorena za investicije.

  – Pri svemu ovome kada su ove investicije u pitanju garant realizacije ovih poslova zapravo će biti država. Sigurnost ulaganja praktično je stoprocentna imajući u vidu da Srbija pruža na drugoj strani u trgovačkoj ekonomskom smislu gotovo najbolje uslove, ili najbolje u regionu, bez ikakve dileme, rekao je Trivan.

  – Investitorima ce se to isplatiti, a mi ćemo voditi računa o kvalitetu tehnologija. Najbolja svetska tehnologija će nam biti dostupna, istakao je ministar.

  Ministar napominje da novac nije presudan za zaštitu životne sredine.

  – Danas je mnogo lakše raditi oblasti zaštite životne sredine, ljudi to bolje razumeju. U svakom vrtiću se priča o životnoj sredini bez ikakvog nametanja, naveo je Trivan.

  Pored obrazovanja i kažnjavanja, Trivan smatra da veliki uticaj na zaštitu životne sredine imaju i država, nevladin sektor, građani i mediji koji sve to snažno podržavaju.

  Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da životna sredina nema cenu i da je prošlo vreme u kome su se zagadjivači tolerisali. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]