• Na današnji dan, 26. jul

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  1847 – Liberija, država oslobođenih američkih robova koji su se doselili u Afriku, postala je prva nezavisna republika na tm kontinentu.

  1856 – U Dablinu je rođen engleski dramski pisac, novinar i kritičar Džordž Bernard Šo. Književnu karijeru počeo je pisanjem romana i pozorišnih kritika, a proslavio se mnogobrojnim pozorišnim delima. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1925. („Kandida“, „Zanat gospođe Voren“, „Major Barbara“, „Pigmalion“).

  1858 – Lajonel Rotšild je postao prvi Jevrejin član donjeg doma britanskog parlamenta.

  1875 – Rođen je švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung, osnivač „analitičke“ ili „kompleksne“ psihologije, u kojoj se razlikuju dva sloja podsvesnog – individualno i kolektivno („Psihološki tipovi“, „Psihologija i religija“, „Simbolika duha“, „Studija o arhetipovima“).

  1894 – Rođen je engleski pisac Oldos Haksli, jedan od najistaknutijih evropskih esejista 20. veka. Njegovi „romani ideja“ zasnovani su na esejističkim modelima rasprava i sukoba načela („Kontrapunkt života“, „Vrli novi svet“, „Slepi u Gazi“).

  1908 – Rođen je čileanski državnik Salvador Aljende Gosens, osnivač Socijalističke partije i prvi marksista predsednik Čilea (1970). Ubijen je u udaru vojne hunte pod vođstvom generala Augusta Pinočea 11. septembra 1973.

  1909 – Pokušaj španske vlade da u Kataloniji mobiliše rezerviste za borbe u Maroku doveo je do ustanka u Barseloni, koji je krvavo ugušen („Krvava katalonska nedelja“).

  1928 – Rođen je američki filmski režiser Stenli Kjubrik koji se proslavio filmovima različitih žanrova – „2001 – Odiseja u svemiru“, „Paklena pomorandža“, „Dr Strejndžlav“ i „Lolita“.

  1941 – Predsednik SAD Frenklin Delano Ruzvelt zamrznuo je svu japansku imovinu u SAD i time obustavio američko-japansku trgovinu.

  1943 – Rođen je britanski muzičar Mik Džeger osnivač i pevač rok grupe „Roling stouns“.

  1945 – Na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji pobedili su laburisti i njihov lider Klement Atli zamenio je na mestu premijera Vinstona Čerčila.

  1950 – Američki vojnici, tokom Korejskog rata, počinili su masakr nad stotinama nenaoružanih izbeglica u selu No Gun Ri.

  1952 – Umrla je Eva Peron (33), popularna supruga predsednika Argentine, Huana Perona.

  1953 – Napadom gerilaca na kasarnu Monkada u gradu Santjaguo de Kuba, Fidel Kastro je počeo borbu protiv režima diktatora Fulhensija Batiste.

  1956 – Egipatski predsednik Gamal Abdel Naser nacionalizovao je Suecki kanal, koji je bio pod kontrolom anglo-francuske komapnije.

  1963 – Od zemljotresa u glavnom gradu Makedonije, Skoplju, poginulo je više od hiljadu ljudi, a grad je razrušen.

  1965 – Maldivska ostrva u Indijskom okeanu, britanski protektorat od 1887, stekla su nezavisnost.

  1974 – Konstantin Karamanlis, novi grčki premijer, formirao je prvu civilnu vladu, nakon sedmogodišnjeg vojnog režima u Grčkoj.

  1984 – Umro je američki statističar Džordž Horas Galup , direktor i osnivač (1935) „Galupovog instituta“ za ispitivanje javnog mnjenja.

  1995 – Peru i Ekvador su se sporazumeli o demilitarizovanoj zoni od oko 500 kvadratnih kilometara u pograničnom amazonskom području, okončavši međusobni jednomesečni rat.

  2001 – Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu otpečatio je optužnicu protiv generala Hrvatske vojske u penziji Ante Gotovine, izdatu zbog zločina nad Srbima za vreme i posle operacije „Oluja“ 1995. u Krajini, u Hrvatskoj. Gotovina je uhapšen krajem 2005. u Španiji i izručen Tribunalu, gde je 2011. osuđen na 24 godine zatvora, ali je odlukom Apelacionog veća oslobođen krivice i pušten na slobodu.

  2002 – Umro je Badi Bejker, američki kompozitor koji je komponovao muziku za preko 200 filmova Volta Diznija.

  2003 – Umro je britanski reditelj Džon Šlezinger. Njegov film „Ponoćni kauboj“ nagrađen je Oskarom, a snimio je i filmove „Darling“, „Lažov Bili“, „Daleko od razuzdane gomile“ i „Maratonac“.

  1943 – Rođen je britanski muzičar Mik Džeger, osnivač i pevač rok grupe „Roling stouns“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  I sutra u Srbiji veoma toplo, od 35 do 40 stepeni

  U Srbiji će i sutra biti sunčano i veoma toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod koji upozorava da se veoma jak toplotni talas nastavlja i u drugoj dekadi jula s maksimalnim […]

  Najviše poskupeli – frizeri

  Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu 2024. godine, u odnosu na maj 2024. godine, u proseku su više za 0,1%. Potrošačke cene u junu 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne […]