• Na sve strane pucale petarde, deca ostajala bez prstiju, a nema ni jedne prijave

  Tokom novogodišnjih i božićnih praznika praštalo je, čini se, više nego ikad: petarde, vatrometi, tzv. redenici-više petardi spojenih jednim fitiljem… U opštoj pucnjavi, u privatnoj režiji, povređeno je od petardi više dece i mladih. Ipak, kako nam je potvrdila predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović, nije bilo nijedne prijave.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na sve strane pucale petarde, deca ostajala bez prstiju, a nema ni jedne prijave
  Foto: Pixabay

  – Možda će biti dostavljene kroz redovni postupak, a te prijave stižu nekoliko meseci posle događaja – kaže Ristanović.

  Samo u novogodišnjoj noći, u Institutu za majku i dete pregledali su osmoro povređenih mališana, a zbog teških povreda šaka operisali su tri dečaka od osam do 17 godina. Direktor Instituta profesor dr Radoje Simić rekao je da su kod oko 10 njih povrede bile mnogo teže. Primljeni su sa ozledama mekih tkiva, kostiju, čak je bilo i amputacije delova prstiju.

  Nisu pomogli ni brojni nadzori koje je MUP i ove godine sproveo u potrazi za ilegalnom prodajom pirotehničkih sredstava, ni spotovi upozorenja.

  Neodgovorne roditelje, koji su deci kupovali petarde, nisu odvratile ni stroge zaprećene kazne. Naime, za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti paljenjem eksplozivnih naprava propisana je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ukoliko su tri osobe ili njih više učestvovale u tome, preti im i zatvor 30 do 60 dana.

  Prema podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku pred samu Novu godinu, zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih naprava, u 2022. godini odgovaralo je 13 maloletnika i 996 punoletnih. Od punoletnika, osuđeno je njih 861, od čega oko 200 zbog prometa oružjem, a svi ostali zbog držanja ili prometa pirotehnike. Kazne su uslovne i nešto malo novčane.

  Statistika MUP pokazuje i da je u poslednjoj deceniji najmanje 102 dece teško povređeno od petardi, a većina je završila na operacionom stolu. Takođe, oko 5.000 životinja svakog praznika premine od straha zbog buke – otkaže im srce.

  MUP Srbije priprema nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama, koji bi do kraja godine trebalo da donese i veće kazne. Prema rečima Vladimira Bakovića iz Sektora za vanredne situacije, iz godine u godinu sve je više zaplena na prostorima gde nije dozvoljena prodaja pirotehnike – na buvljacima, ulicama itd.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]