• Najmlađa trudnica u Srbiji ima samo 13 godina, a 300 devojčica već izvršilo abortus

  Prema informacijama koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u protekle dve godine, Srbija se suočila sa alarmantnim podacima da je više od hiljadu devojčica zatrudnelo, a skoro 300 njih odlučilo je da prekine trudnoću.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Najmlađa trudnica u Srbiji ima samo 13 godina, a 300 devojčica već izvršilo abortus
  Foto: Pixabay

  Posebno zabrinjava činjenica što je najmlađa trudnica imala samo 13 godina, a granica za stupanje u seksualne odnose je spuštena sa 15 na samo 11 godina.

  Tatjana Macura iz Udruženja „Mame su zakon“ i narodna poslanica, rekla je gostujući u „Uranku“ na K1 televiziji da je ključni problem u informisanosti omladine.

  „Mislim da još uvek postoji jaz između dece tog uzrasta i roditelja, u smislu da li imaju dovoljno poverenja da o nekim novim iskustvima, koja tek treba da steknu, razgovaraju sa svojim roditeljima. Da li su ih očevi i majke pripremili na izazove koji dolaze sami po sebi s godinama? Naš obrazovni sistem je prilično krut kada su u pitanju ove teme, posebno kada se razgovara na nastavi biologije. Nekako se usput govori i o tome“, rekla je Macura.

  Macura je dodala da atmosfera u društvu potvrđuje da su neophodne promene u obrazovnom sistemu.

  „Poverenje između roditelja i dece je ključno, odatle sve polazi, pa bi bilo dobro da roditelji vode kvalitetnije razgovore. Dovoljno je nekada i 15 minuta da biste čuli svoje dete i oslušnuli potrebe koje ono ima. Takođe, neophodno je i da ga informišete o nekim potencijalnim opasnostima“, rekla je ona.

  Macura ističe da je današnja statistika mnogo bolja u odnosu na statistiku od pre 10 ili 20 godina.

  „Pristup informacijama je mnogo drugačiji nego u naše vreme. Suviše smo strogi prema statističkim podacima o kojima govorimo, ma koliko oni bili strašni. Situacija je danas sigurno bolja nego što je bila pre desetak ili dvadeset godina, a mi imamo utisak da je gora, zato što se o tim stvarima na potpuno drugačiji način govori“, dodala je Macura.

  Narodna poslanica je rekla da četvrtina devojčica tek posle 20. godine stupa u prve seksualne odnose.

  „Jedno istraživanje iz Australije pokazuje da što se više razgovara sa decom, oni kasnije ulaze u rizična ponašanja. Sistem obrazovanja ne može da bude krut, nastavnici treba da pokažu dodatni napor da se deca informišu na pravi način o izazovima koji ih čekaju. Ne mislim samo na nastavnike, već i na pedagoge i psihologe“, naglasila je ona.

  Ginekolog Ana Mitrović istakla je za TV K1 da je i jedan abortus u tinejdžerskom dobu previše.

  „Jedan abortus u tom tinejdžerskom dobu, posebno u adolescentskom dobu pre 15 godine, nešto je što ne bi smelo da nam se događa u 21. veku, kada imamo mogućnost da u najranijoj mladosti zaštitimo reproduktivno zdravlje i da pokušamo da utičemo na naše mlade da pronađu druge fokuse i zanimacije te da ne stupaju prerano u seksualne odnose“, rekla je Mitrović.

  Ona je dodala da ako se već odluče za to, treba da znaju kako da primenom savremene kontracepcije, prezervativa i svih ostalih mera pravilno zaštite svoje reproduktivno zdravlje i zdravlje uopšte.

  Mitrović smatra da ipak ne treba generalizovati stvari, jer je uvek bilo pojedinica koji su prerano stupali u seksualne odnose.

  „Mi ni danas ne možemo tvrditi da naša omladina masovno stupa u odnose u tako ranoj adolescenciji. Zdravstveno vaspitanje mora biti inkoporirano u kontinuiranu edukaciju naše omladine, posebno u tim završnim razredima osnovne škole, jer ih mi moramo naučiti kako da se zaštite“, rekla je ona.

  Mitrović objašnjava i koje probleme nosi trudnoća u ranim godinama.

  „Ako se radi o zdravoj devojčici koja neplanirano ostaje trudna sa 14 ili 15 godina i odluči se da zadrži trudnoću, problemi mogu biti brojni: veći procenat spontanih pobačaja, porođaj pre termina, što nosi niz drugih posledica – rađaju se deca male telesne težine, javljaju se ozbiljni problemi sa povišenim krvnim pritiskom i problemi kao što su preklampsija, a daleko je i veći procenat krvarenja“, rekla je doktorka.

  Ona dodaje da pored fizičkih problema postoje i problemi vezani za psihu. Devojčica postaje stigmatizirana, jer se ohrabrila da u tom životnom dobu iznese trudnoću i postane majka, a i sama je još uvek dete.

  „Mi znamo da je i u slučaju optimalne trudnoće, u idealnom životnom periodu, procenat postporođajnih depresija i različitih drugih problema vezanih za psihu zbog same fiziologije trudnoće – povećan u značajnom procentu. To znači da su u ranoj mladalačkoj trudnoći problemi brojniji“, naglasila je ona za K1.

  Doktorka je rekla da Srbija i zemlje regiona imaju veoma nisku stopu korišćenja savremene kontracepcije i da lekari pokušavaju da promene to.

  „Tu mislim na pilule i spirale. Vi i danas kod devojke koja nije rađala, ukoliko joj kažete da bi joj spirala bila optimalan vid kontracepcije, najčešće će te naići na osudu, čak i od stručne javnosti. Tačno se zna da je dugodelujuća kontracepcija idealan metod kontracepcije za adolescenciju, bez obzira na koju metodu se odlučite“, rekla je ona.

  Mitrović je rekla da je važno neposredno pre stupanja u polne odnose, ili odmah nakon toga, obaviti razgovor sa lekarom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za nedelju, 16. jun

  Nedelja nam donosi i sunce i oblake. U većem delu zemlje biće pretežno sunčano. Ipak, posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, na zapadu i jugozapadu zemlje mogući su kiša i pljuskovi sa […]

  Šta ako putnik dobije apartman koji nije ugovoren

  Počela je letnja sezona i ove godine će veliki broj putnika iz Srbije odmor provesti u organizaciji turističkih agencija. Prema podacima iz Jute, od oko milion putnika koji odmor provedu u […]