• Nema porodične bez društvene sigurnosti – danas je Međunarodni dan porodice

  Bez zdrave porodice nema zdravog društva. Prošlogodišnje tragedije opomena su nam svima da suštinski moramo više i bolje da se bavimo decom i porodicom. Da bi se izgradila na zdravim osnovama i očuvala, potrebno je i da društvo pruža osećaj sigurnosti, smatra naša sagovornica porodični psihoterapeut Ivana Muškinja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nema porodične bez društvene sigurnosti – danas je Međunarodni dan porodice
  Foto: Pixabay

  Kada je zdrava, porodica daje vetar u leđa. Naša je sigurnost, snaga. U njoj dobijamo i pružamo ljubav, podršku, razumevanje, pažnju, delimo i lepe i teške trenutke.

  Ivana Muškinja, porodični psihoterapeut, kaže  za RTS da kada nedostaje i kada fali bazične sigurnosti u društvu, u koje smo mi u duboko uronjeni, ni mi ne možemo na individualnom, a ni porodičnom nivou, da se osećamo dobro i da se razvijamo.

  „Ubrzan tempo života, jedan veliki raskorak između tradicionalnih i savremenih vrednosti i očekivanja koja se stavljaju pred pojedinica jesu tema koja muči porodicu. Konstantna trka za nekim kvalitetom života, za postizanjem određene materijalne dobrobiti i osiguravanjem nekih bazičnih sredstava, za jedan veliki značajan deo porodica u Srbiji jeste ogroman stresor koji svakako utiče na kvalitet života svih članova“, rekla je Muškinja.

  Nemaština i bolest

  Život je komplikovaniji kada porodicu muče nemaština i bolest. Mnoga deca su uskraćena za bezbrižno detinjstvo, primorana da preuzimaju odgovornost i poslove odraslih. U najtežim slučajevima, izmeštaju se iz svoje porodice i smeštaju u ustanove socijalne zaštite. U Zvečanskoj je oko 400 dece.

  „Naša deca većinom, 98 odsto njih ima roditelje ali su van funkcije iz različitih razloga, da li privremeno ili trajno. Jedan od razloga jesu i ozbiljni zdravstveni problemi, naročito kod dece sa smetnjama u razvoju, zapostavljanje, zlostavljanje dece, ekonomska situacija u porodici“, kaže Zoran Milačić, direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd.

  Pre nego što se dete odvoji od roditelja, treba učiniti sve da porodica, ipak, ostane na okupu. Za uvođenje porodičnog saradnika u sistem socijalne zaštite, zalažu se brojni stručnjaci. U Zvečanskoj je ta usluga testirana.

  Porodični saradnik

  „Porodični saradnik je pilot program koji je rađen u saradnji sa našim ministarstvom i sa UNICEF-om. Ideja jeste bila da saradnici koji su obučeni i prošli posebnu edukaciju zajedno sa porodicom pokušaju da reše sve one probleme koje porodica ima. To je pilotirana usluga za koju se očekuje da će brzo biti uspostavljena i da će funkcionisati na nivou sistema socijalne zaštite“, ocenio je Milačić.

  Da bude njen zaštinik i oslonac, to žena očekuje od muškarca, a ne napadač koji će je maltretirati psihički i fizički. Žene koje su bez imovine i finansijski zavisne od muža, uglavnom trpe nasilje, ostajući u domu u kome se osećaju nebezbedno. Prošle godine ubijeno je 28 žena, od početka ove 8, gotovo sve u porodičnom nasilju, kažu u Autonomnom ženskom centru.

  Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra rekla je da društvo treba da smanji popularizaciju nasilja i jedne vrste primitivizma, a sa druge strane, država mora da pruži zaštitu koja je izvesna kad god se prijavi nasilje, koja nije samo na kratki rok, nego i na duže staze i da pruži usluge koje su potrebne žrtvi.

  I najstariji žrtve nasilja

  „Tu mislim i na žene, na decu, na starije osobe koje su najčešće žrtve“, kazala je.

  „S druge strane, žrtva ne sme, kada prijavi nasilje, da se oseća kao da je ona okrivljena. Mislim da je važna i prevencija, da do nasilja ne dođe, a prevencije imamo najmanje“, kaže Ignjatovićeva.

  I najstariji sugrađani trpe zlostavljanje i zanemarivanje, a još teže im je kada to doživljavaju od onih koje su odgajili. A roditelji u odgajanju nekada imaju prevelika očekivanja od svoje dece kojima guše njihovu autentičnost. Mušakrci su pod pritiskom očekivanja da treba da obezbede dom i finansijsku sigurnost porodici, a žene da usklade karijeru, roditeljstvo, kućne poslove. U toj trci, sve je manje vremena koje imamo jedni za druge.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije

  Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog navodnog nedoličnog ponašanja njegovih navijača, na marginama […]