• Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta

  Već je poznato da je odnedavno lek Ozempik jedan od traženijih na tržištu lekova, ali ne samo zbog toga što se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, već zbog toga što ga mnogi, bez saveta i preporuke lekara koriste kako bi smršali. To je dovelo do nestašice tog leka i u apotekama kod nas, a poslednjih dana priča je otišla još dalje uz informacije da se pojavio i falsifikat Ozempika. Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta, a u našoj zemlji to je čak i zakonom zabranjeno, poručuju stručnjaci.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta
  Foto: Pixabay

  Bilo da je reč o leku Ozempik ili nekom drugom, nije preporučljivo kupovati ih van apoteke. Naročito ne putem interneta, jer je u Srbiji to zakonom zabranjeno. Oni koji se usude da Ozempik kupe tako, dovode sebe u opasnost na više načina. Za početak, takav lek može imati pogrešnu dozu, može biti nedovoljno ispitan ili se koristiti nepropisno.

  „Druga varijanta je da u tom Ozempiku bude obična voda ili natrijum hlorid, što znači da kompromituju stanje koje bi trebalo da leče. A treća varijanta, može se desiti da u tom leku nema uopšte aktivne sustance koja stoji u deklaraciji, kao što se desilo u inostranstvu da je u Ozempiku umesto semaglutida bio insulin“, kazala je Olga Gajić dipl. farmateutkinja, spacijalistkinja za ispitivanje i kontrolu lekova.

  To može biti veoma opasno po zdravlje, kaže Gajić. Na sve to, važno je dodati i koliko je za bezbednu upotrebu lekova, bitno i to kako se lek transportuje i čuva.

  „Način čuvanja, način skladištenja, da li se radi o „hladnom“ lancu kao što je potrebno za lek Ozempik, vakcine ili inzulini, način na koji je transportovan lek. Za kvalitet leka možemo da odgovaramo samo u apoteci, zato što znamo tačno put, tj. na koji način je stigao do nas i do krajnjeg korisnika, odnosno pacijenta“, dodala je Gajić.

  Internet i duštvene mreže, nisu siguran izvor informacija, a najbezbednije je verovati svom lekaru i famaceutu. Edukacija je neophodna, jer, iako često izostaje svest o tome, neodgovarajući lek može ozbiljno da ugrozi zdravlje, a ponekad čak i život.

  Stručnjaci upozoravaju na to da kupovina leka putem interneta može biti primamljiva iz više razloga, ali je samo jedan razlog dovoljan da od nje odustanete – vaše zdravlje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]