• Novogodišnji praznici podižu cenu mesa

  U vreme posta potrošnja mesa opada, ali to je samo zatišje pred novogodišnju i božićnu buru kada će se tražiti prase i jagnje više. U pečenjarama očekuju da će cene uoči praznika porasti za najmanje 15 odsto. Profesor Zoran Rajić rekao je za RTS da je snabdevenost tržišta mesom iz domaće proizvodnje pala sa 90 na 84 odsto.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Novogodišnji praznici podižu cenu mesa
  Foto: Pixabay

  Cena prasećeg pečenja trenutno je oko 2.700, a jagnjetine 300 dinara više. Zbog smanjenog stočnog fonda, ali i povećane potražnje, u pečenjarama očekuju da će cene uoči praznika porasti za najmanje 15 odsto.

  Spiskove sa porudžbinama ne prave jer kako kažu, zbog manje životinja na tržištu, nisu sigurni da će uspeti da obezbede robu za sve zainteresovane mušterije.

  Šef Katedre za menadžment u agrobiznisu na Poljoprivrednom fakultetu, Zoran Rajić rekao je za RTS da uprkos padu stočnog fonda i povećanoj  potražnji uoči praznika, snabdevenost mesom neće biti dovedena u pitanje jer država ima mogućnost uvoza.

  Dodaje i da je uvozni deficit svinjetine visok i da je u prvih devet meseci ove godine iznosio oko 100 miliona evra. Ipak, očekivanja stočara da će cena prasadi porasti na oko 800 dinara smatra preteranim.

  „U ovom monentu je uvozna cena prasadi 550 dinara. Tako da ne očekujem veća povećanja cena mesa jer i sami proizvođači rizikuju da u tom slučaju opadne potrošnja, a svi mi znamo kolika nam je platežna moć“, rekao je profesor Rajić.

  Kaže da Srbija ima nešto skuplju stočarsku proizvodnju. Da je uvoz prasadi dobra stvar ali da je za rešenje problema važno povećati broj krmača koji je spao na 300.000 grla.

  „Nama se najveći broj grla svinja, nešto više od 680.000 nalazi na gazdinstvima od dva do pet hektara. To su veoma mala gazdinstva koja se suočavaju sa brojnim problemima“, izjavio je Rajić i dodao da mali poljoprivrednici moraju sami da imaju želju da se udružuju, a da je uloga sistema da im u tome pomogne.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija