• Objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita za buduće srednjoškolce

  Na portalu Moja srednja škola objavljeni su preliminarni rezultati završnog ispita na kraju osnovnoškolskog obrazovanja i vaspitanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita za buduće srednjoškolce
  Foto: Pixabay

  Ministarstvo prosvete je saopštilo da su preliminarni rezultati pokazali kontinuitet znanja učenika. Rezultati su objavljeni na portalu mojasrednjaskola.gov.rs

  Kada se sagledava uspeh po predmetima, preliminarni prosečan broj bodova je sledeći: Maternji jezik (svi jezici) prosek bodova iznosi 11,56, dok je prosečno postignuće na testu iz srpskog jezika 11,55 poena.

  Prosek na testu iz bugarskog jezika je 8,33 poena, na albanskom 12,37, na bosanskom 11,82, na mađarskom 11,67 poena, na rumunskom 9,21, na rusinskom 13,67, na slovačkom 11,46, a na hrvatskom 10,41 poena. Na testu iz matematike prosek bodova ove godine je 11,31.

  Učenici su imali mogućnost da biraju i polažu jedan od pet predmeta – istoriju, geografiju, fiziku, hemiju ili biologiju. U skladu sa tim geografiju je izabralo 41,3 odsto osmaka, biologiju 36,3 odsto, istoriju 9,3 odsto, hemiju 6,8 odsto i fiziku 6,4 odsto.

  Na testu iz biologije prosek bodova iznosi 12,46, na testu iz geografije 13,98, a na testu iz istorije prosek bodova je 14,32. Na testu iz fizike prosek bodova je 16,04, dok je na testu iz hemije prosek bodova 16,02.

  Sutra podnošenje prigovora

  Podnošenje prigovora na preliminarne rezultate završnog ispita (preko portala Moja srednja škola ili neposredno u osnovnoj školi) biće sutra, 22. juna, od 8 do 15 časova.

  Rok za dostavljanje odgovora prvostepene komisije na prigovore učenika na preliminarne rezultate završnog ispita (elektronskim putem i neposredno u osnovnoj školi) je nedelja 23. jun do 8 časova.

  Konačni rezultati biće objavljeni u utorak, 25. juna.

  Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

  Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula, a upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi elektronskim putem, korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Uhapšen lekar u Kragujevcu, uzeo mito za carski rez

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su Đ. M. […]