• Omiljeni slovački folklorni šou Zemlja peva ponovo se vraća!

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Slovački folklor je dragulj, čiji sjaj blista do danas i njegova vrednost je nepredvidiva. Javni servis RTVS priprema 2. seriju veličanstvenog šou programa „Zemlja peva‟, kojim želi da sačuva tradiciju naših predaka, da pokaže svetu lepote slovačkih sela i da se priseti na raznolikosti i vrednosti slovačkog folklora.

  Pored izvođača iz Slovačke, ovog puta su se na kastig prijavili I folkloristi iz dijaspore – inostranstva. Na primer, prijavili su se pojedinci ili grupe iz Rumunije, Mađarske i Srbije, a publika takođe može očekivati različita iznenađenja. Konkurs je namenjen svima koji predstavljaju slovački folklor na neprofesionalnom nivou u solo, parovima ili grupnim izvodjenjima u tri kategorije – plesu, pevanju i instrumentalnom.

  Na kastingu održanom u Bačkom Petrovcu 21. oktobra članovima komisije pevanjem, muzikom i plesom predstavili su se članovi Slovačkog kulturno umetničkog društva „Detvan‟ iz Vojlovice. Ovo aktivno društvo prošlo je u polufinale koje će biti održano u Bratislavi u Slovačkoj republici. Upravo u petak 17.novembra prezentovalo je tradicionalne vojlovačke igre, muziku i pesme.

  „RTVS smatra da je projekat „Zemlja peva‟ jedan od ključnih aktivnosti u narednom periodu. Kreiranjem ovog jedinstvenog tipa RTVS programa savršeno ispunjava svoj javni položaj, ne samo da oživljava folklornu tradiciju, već i inspiriše strast svojih performansa i privlači izuzetno široku publiku“, rekao je generalni direktor RTVS-a Jaroslav Reznjik.

  Ova 2. serija će se na ekranima RTVS pojaviti tek u januaru 2018. godine, a u finalu će nastupiti 10. takmičarskih grupa, dok će o pobedniku opet odlučivati gledaoci putem SMS glasanja.

  Slovački folklor je dragulj, čiji sjaj blista do danas i njegova vrednost je nepredvijiva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]