• Oporavak u banjama za veći broj penzionera o trošku PIO fonda – uslovi i ograničenja

  U banje će o trošku PIO fonda ove godine ići znatno veći broj penzionera nego dosad, a neki od njih će prvi put na rehabilitaciju sa pratiocem, čije će troškove puta i boravka takođe plaćati PIO. Kroz deset dana oporavka penzioneri će biti pregledani, obaviće potrebne analize i koristiće namenjene fizikalne terapije, kaže doktor Aleksandar Milošević, zamenik direktora PIO fonda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Oporavak u banjama za veći broj penzionera o trošku PIO fonda – uslovi i ograničenja
  Foto: Pixabay

  Zamenik direktora PIO fonda Aleksandar Milošević rekao je da pravo na besplatan oporavak u banjama imaju svi penzioneri s  prebivalištem na teritoriji Republike Srbije, a čija penzija ne prelazi 39.850 dinara, ali i da to pravo nisu koristili od 2020. godine.

  „Tada smo izmenom pravilnika odredili da ovo pravo može da se koristi samo jednom“, objašnjava Aleksandar Milošević, zamenik direktora PIO fonda.

  Doktor Milošević kaže da će troškovi pratioca takođe biti pokriveni, ali da su izmenom pravilnika definisane situacije kada je pratilac potreban.

  „Svi ljudi koji imaju ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć, a koji dobiju banju, imaju pravo na pratioca. Pratilac može biti rođak ili lice koje se brine o penzioneru“, rekao je u Jutarnjem programu zamenik direktora PIO fonda.

  Iz Fonda procenjuju da će se na besplatan oporavak, po ovogodišnjem oglasu, otići otpilike 21.000 penzionera, dok je prošle godine u banje upućeno oko 15.000 njih.

  Isti uslovi u svim banjama

  Milošević ističe da su ugovori potpisani sa 25 banja i da u svakoj banji penzioneri imaju iste uslove i prava.

  „Prilikom dolaska u banju penzioneri će imati lekarski pregled, otvara im se istorija bolesti, pregledaju se osnovne laboratorijske analize, EKG i tokom boravka u banji mogu da koriste tri vrste fizikalnih terapija“, naglašava doktor Aleksandar Milošević.

  Oporavak u banji traje ni manje ni više od 10 dana, kaže Milošević, a Fond snosi sve troškove prevoza, boravka i eventualno pratioca korisnika.

  Gde se podnosi zahtev

  Prijave za oglas traju od 9. do 25. januara. Svi penzioneri bez obzira na to da li su starosni, invalidski ili porodični, mogu da podnesu zahteve za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju.

  Zahtev se podnosi u filijalama PIO Fonda ili udruženjima penzionera. Početkom marta biće objavljena preliminarna, a sredinom marta konačna rang lista korisnika banja.

  „Za prijavljivanje je potreban ček od penzije i medicinska dokumentacija, ukoliko je posedujete. Dokumentacija se ne boduje već služi doktorima koji određuju banje, da penzionera ne pošalju u neku banju koja je kontraindikovana za njegovo zdravstveno stanje“ pojašnjava Milošević.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]