• Pančevka Katarina Mandić najbolja Čuvarka tradicije u okviru izložbe 100 žena-100 minijatura

  U četvrtak, 25. januara, u Beogradu je dodeljeno pet nagrada u okviru 10. žirirane izložbe „100 žena – 100 minijatura“ za najbolji ručni rad na temu „Čuvari tradicije“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pančevka Katarina Mandić najbolja Čuvarka tradicije u okviru izložbe 100 žena-100 minijatura
  Foto: Pixabay

  U konkurenciji 168 autora iz Srbije i inostranstva za najbolje autorke proglašene su Snežana Stanojev iz Opova, Ljubica Tomašević iz Sremske Mitrovice, Jarmila Rubanska iz Bratislave u Slovačkoj, Katarina Mandić iz Pančeva i Marta Miljković iz Trstenika.

  Članica umetničkog saveta Etno mreže Sofija Arsić rekla je da su na izložbi u Sava centru izloženi radovi svih do sada nagrađenih autora, kao i autorski radovi amatera, koji su bili zainteresovani da izlažu.

  Dodala je da je radom u Etno mreži shvatila da su problemi žena koje rade rukotvorine nedostatak vremena i materijala i da je zbog toga nastala ideja da se pozovu žene koje će raditi minijature malih formi, jer to zahteva malo vrema i novca.

  Izložbu, koja se ove godine održava pod nazivom „Mladi nastavljaju“, već tradicionalno organizuje krovno udruženje proizvođača rukotvorina Etno mreža, koji ove godine obeležava 20 godina rada na očuvanju kulturnog nasleđa i ekonomskom osnaživanju žena.

  Žirirana izložba pod nazivom „Sto žena – sto minijatura“ jedina je manifestacija te vrste u Srbiji koja ženama koje se bave izradom rukotvorina daje priliku da se usavršavaju i takmiče u tradicionalnim tehnikama sa ciljem aktivnog čuvanja kulturnog nasleđa Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]