• Plata i dalje presudna za izbor posla

  Za vreme trajanja Regionalnog sajma poslova, „Infostud” je i ove godine sproveo istraživanje čiji je cilj bio da se utvrdi stanje na srpskom i regionalnom tržištu rada. U istraživanju je učestvovalo oko 6.600 ispitanika, od kojih je više od 2.500 bilo iz Srbije. Među domaćim ispitanicima je bilo 54 odsto zaposlenih, 40 odsto nezaposlenih šest procenata koji se još školuju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Plata i dalje presudna za izbor posla
  Foto: 013info

  Analiza je pokazala da je plata i dalje presudna za izbor posla. Iako su godinama na prvom mestu faktora za odabir posla bili međuljudski odnosi, od prošle godine inflacija je očigledno učinila svoje, pa je visina zarade postala najvažniji faktor (66 odsto ispitanika tako se izjansnila). Dobri međuljudski odnosi su i dalje veoma važni i nalaze se na drugom mestu sa 64 odsto. Na trećem mestu nalazi se mogućnost učenja i napredovanja sa 38 odsto…

  Ispitanike istraživanja su pitali i šta je po njihovom mišljenju najvažnije za dobijanje posla, odnosno čime mogu osvojiti potencijalnog poslodavca. Najviše njih smatra da su to znanja i veštine (31 odsto), a potom i njihova motivacija i želja za zaposlenjem (22 odsto). Prethodno radno iskustvo je istaklo 16 odsto ispitanika.

  – Ako posmatramo stanje u regionu, ispitanici iz Slovenije najveću prednost daju radnom iskustvu, dok je Makedoncima ipak presudna motivacija i volja za zaposlenjem – navode u „Infostudu”.

  Kada je reč o priželjkivanoj zaradi, najveći broj ispitanika iz Srbije u proseku očekuje 1.000 evra, dok je prošle godine očekivanje bilo oko 100 evra manje i iznosilo je 860 evra.

  Svega svaki peti ispitanik je dobio povišicu ove godine (23 odsto), dok je njih 11 odsto dobilo korekciju usloveljenu inflacijom. Sa druge strane čak polovina ispitanika nije dobila povišicu niti je očekuje, dok 16 odsto očekuje da će dobiti povišicu do kraja godine.

  U poslednjih godinu dana posao je promenilo najmanje ljudi iz Srbije (38 odsto) i Bosne i Hercegovine (34 odsto), dok se posao u ovom periodu najviše menjali Hrvati (44 odsto) i Makedonci (43 odsto). Za gubitak posla najmanje strahuju građani Slovenije i Severne Makedonije. Iako je strah od gubitka posla i dalje u padu, dodaju u „Infostudu”, on je najviše prisutan među građanima Srbije (27 odsto), dok je najmanje prisutan među građanima Severne Makedonije i Slovenije (svega 17 odsto).

  Kao i prethodnih godina, kada bi birali kompaniju prema tipu vlasništva ispitanici iz Srbije bi najradije odabrali privatnu kompaniju u stranom vlasništvu (34 odsto), a u najmanjoj meri privatnu kompaniju u domaćem vlasništvu (15 odsto). Četvrtina ispitanika naše zemlje bi najradije radili kao preduzetnici, dok svaki peti ispitanik bi radio za državno preduzeće. Sličan trend je prisutan u svim zemljama regiona, sem Slovenije gde najveći broj ispitanika ipak bira rad u domaćim privatnim kompanijama.

  I dalje izostaju povratne informacije o ishodu konkursa. Od nezaposlenih ispitanika iz Srbije, trećina je nezaposlena tri meseca ili manje, 17 odsto je bez posla između pola godine i godinu dana, dok čak 12 odsto njih čeka na posao duže od pet godina. Više od polovine nezaposlenih traži bilo kakav posao, bez obzira da li je reč o poslu u struci ili van nje, dok 39 odsto čeka posao isključivo u struci.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  U Srbiji žive 356.404 osobe sa invaliditetom

  U Sr­bi­ji ži­vi 356.404 oso­be sa in­va­li­di­te­tom, sve­do­če po­da­ci Re­pu­blič­kog za­vo­da za sta­ti­sti­ku (RZS) iz­ve­de­ni iz po­sled­njeg po­pi­sa sta­nov­ni­štva.

  Za vantelesnu oplodnju sa doniranim reproduktivnim ćelijama prijavilo se oko 2.000 žena

  Za godinu dana, koliko traje prijavljivanje za vantelesnu oplodnju o trošku države sa doniranim reproduktivnim ćelijama, od decembra prošle godine, preko e-Uprave, prijavilo se oko 2.000 žena koje žive u zajednici ili bez partnera. RFZO je do sada odobrio taj postupak za 866 žena, urađeno je 390 postupaka, a potvrđeno 75 trudnoća.

  Iznos sredstava iz javnih izvora za proglašene izborne liste 25,39 miliona RSD

  Iznos sredstava iz javnih izvora, koji se dodeljuje podnosiocima proglašenih izbornih lista za izbor narodnih poslanika Skupštine Srbije, koji su dali izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje, utvrđen je u visini od 25.394.444,44 dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.