• Posle intenzivnog rasta cena stanova, usporen rast u 2023. godini

  Tržište stanova u Srbiji nakon trenda intezivnog rasta cena u 2021. i 2022. godini, iskusilo je usporavanja rasta cena u 2023. godini, a u četvrtom tromesečju 2023. godišnja stopa rasta cena stanova za Republiku Srbiju iznosila je 5,75 odsto.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Posle intenzivnog rasta cena stanova, usporen rast u 2023. godini
  Foto: Pixabay

  Indeks cena stanova u četvrtom tromesečju 2023. godine iznosio je 158,66 što predstavlja rast od 0,83 odsto u odnosu na treće tromesečje, saopštili su iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

  Globalna ekonomska i geopolitička dešavanja u svetu u 2023. godini imala su uticaja na tržište nepokretnosti kako u Evropskoj uniji tako i u Srbiji, a povećana inflacija, promene u monetarnoj politici centralnih banaka i ekonomske neizvesnosti doveli su do opreznijeg pristupa kupaca i investitora na tržištu nekretnina.

  Ovaj oprezan pristup rezultirao je umerenijim rastom cena i, u nekim zemljama, stagnacijom i padom, iako je došlo do usporavanja aktivnosti, tržište nekretnina u Srbiji pokazuje znake otpornosti na šta ukazuje postepena stabilizacija cena nepokretnosti, javlja Tanjug.

  Projekcije ekonomskog rasta u Srbiji do 2027. od međunarodnih finansijskih institucija mogu pozitivno uticati na poverenje investitora i kupaca na tržištu nekretnina i podržati stabilnost tržišta nepokretnosti u predstojećem periodu.

  Na osnovu RGZ indeksa cena stanova, u četvrtom tromesečju 2023. segment „starogradnje” u Srbiji beleži međugodišnji rast cena od 5,93 odsto, dok je u segmentu „novogradnje” (kupovina od investitora), rast cena iznosio 5,41 odsto međugodišnje.

  Prema indeksima koje je Eurostat objavio za treći kvartal 2023, u 10 od ukupno 27 evropskih zemalja zabeležen je pad cena stambenih nepokretnosti na međugodišnjem nivou, najveći pad je u Luksemburgu za oko 13 odsto, zatim od oko 10 odsto u Nemačkoj i skoro sedam odsto u Finskoj.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]