• Poslovni rezultati kladionica u Srbiji: Ko najviše dobija u igrama na sreću

  Većina je na dobitku, iako bi se to za njihove klijente mnogo ređe moglo reći. Kladionice i kockarnice u Srbiji ostavile su za sobom, manje-više, uspešnu godinu. Od deset najvećih, mereno po prihodima, pet priređivača igara na sreću u 2023. godini je imalo pad profita, ali je i najmanja dobit u ovom kružoku premašila milionski iznos. Doduše – u dinarima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Poslovni rezultati kladionica u Srbiji: Ko najviše dobija u igrama na sreću
  Foto: Pixabay

  Među deset najvećih, dve su prošle godine imale pad prometa, a tri su smanjile i broj zaposlenih.

  „Teško je dati preciznu ocenu, ali je činjenica da je situacija za poslovanje sve teža. Konkurencija u industriji igara na sreću je sve veća, dosta inostranih kompanija posluje u Srbiji,“ odgovara Rade Karan, predsednik Udruženja priređivala igara na sreću.

  „Ukupna EBITDA, tačnije dobit pre oporezivanja, za 2023. je za sedam odsto manja u odnosu na 2022. na nivou cele industrije. Može se reći i da veliki broj kompanija posluje negativno“.

  Prema podacima Uprave za igre na sreću, 60 priređivača drži tačno 2.969 kladionica i kockarnica, odnosno lokacija. Iako nam se čini da se otvaraju na svakom ćošku i niču kao pečurke, Karan tvrdi da je njihov broj zapravu u padu.

  On za Forbes Srbija kaže da se broj ovih objekata treću godinu zaredom smanjuje i da ih trenutno ima 2.900, odnosno jedan na 2.292 stanovnika.

  „Naša zemlja je proporcionalno gledano na samom začelju u Evropi, ali se često manipuliše ovim brojkama. Primera radi, nedavno se pisalo o tome da samo u Beogradu ima 1.440 kladionica, što nije istina i taj podatak se lako može proveriti uvidom na internet stranici Uprave za igre na sreću. Prava istina je da ih u Beogradu ima 806, od čega 674 kladionica i 132 automat kluba“.

  Najuspešnija kladionica u zemlji je domaća, ali u krugu prvih deset ima i onih u stranom vlasništvu. Oni su zapravo u većini, šest naspram četiri. Kada se posmatra čitava branša, strani kapital igra još veću ulogu.

  „S obzirom na to da se više od 90% kompanija koje se bave igrama na sreću nalaze u vlasništvu stranih firmi, može se reći da je izuzetna zainteresovanost stranih investitora za ulaganja u Srbiji, što se može videti i u drugim privrednim granama“, dodaje Karan.

  Priređivači nemaju dilemu.

  „Igre na sreću su povezne sa boljim standardom društva, kao i sve ostale privredne grane. Sa napretkom društva i ekonomskim razvojem i igre na sreću napreduju, a ne obrnuto kao što se obično navodi. Ako rastu BDP, prosečne i minimalne plata, opada nezaposlenost – svaka delatnost automatski napreduje u takvim uslovima“, kaže Rade Karan iz Udruženja priređivača igara na sreću.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija