• Povećan broj požara, oko 3.500 vatrogasaca uvek spremno da reaguje

  Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Davor Vidović rekao je danas da je na teritoriji Srbije od početka godine izbilo 13.338 požara, od kojih je 8.808 bilo na otvorenom prostoru i da je oko 3.500 hiljada pripadnika vatrogasne službe u svakom trenutku spremno da reaguje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Povećan broj požara, oko 3.500 vatrogasaca uvek spremno da reaguje
  Foto: 013info

  Vidović je za Tanjug rekao da je broj požara u poređenju sa istim periodom prethodne godine veći za 105 odsto, zbog čega su pripadnici vatrogasnih službi širom zemlje u pripravnosti budući da visoke letnje temperature predstavljaju ozbiljan rizik od nastanka kako manjih, tako i požara velikih razmera.

  On je dodao da je situacija trenutno mirna, budući da je iza nas kišni period koji je sa sobom doneo vlagu, ali podseća da građani moraju da obrate više pažnje prilikom boravka u prirodi, jer iskustvo sugeriše da je upravo zbog nebrige dolazilo čak i do katastrofalnih situacija.

  Vidović ističe da je u najvećem broju slučajeva u kojima dolazi do požara presudan ljudski faktor, odnosno da se radi o nemaru ili nesavesnom korišćenju otvorenog plamena.
  On je podsetio da Zakon o zaštiti od požara izričito zabranjuje paljenje trave i niskog rastinja, kao i biljnih ostataka ili spaljivanje smeća.

  Dodao je i da je zabranjeno loženje vatre i u šumskim područjima i na udaljenosti koja je manja od 200 metara od šume, zbog čega je jedan od prioriteta prevencija.

  „Apelujemo na građane da se u svakoj prilici ponašaju odgovorno, obilazimo teren i kroz razgovor pokušavamo da širimo svest i smanjimo broj požara“, rekao je Vidović.

  On je naveo i da njegove kolege imaju veliku podršku u gašenju požara na otvorenom od helikopterske jedinice MUP-a koja je u poslednje vreme svoje kapacitete podigla na viši nivo.

  Vidović je rekao da podršku u borbi sa vatrenom stihijom mogu da pružaju i vatrogasci dobrovoljci kao i da je Sektor za vanredne situacije u poslednjih nekoliko godina svojim aktivnostima motivisao volontere da se priključe i daju doprinos.

  „Većina njih je organizovana u sistem dobrotvornih vatrogasnih jedinica i veoma nam pomažu u gašenju požara. Ove godine su već bili angažovani u više od 600 različitih vanrednih događaja, što nam mnogo znači u borbi protiv elementarnih nepogoda“, naglasio je Vidović.

  Ukoliko građani primete požar, Vidović savetuje da odmah prijave slučaj pozivom na broj telefona 193.On je podsetio i da su pripadnici MUP-a u proteklom periodu pomagali i drugim zemljama koje su se borile sa elementarnim nepogodama, poput zemljotresa u Turskoj ili šumskih požara u Grčkoj i dodaje da će, ukoliko bude potrebno, to biti slučaj i tokom ovog leta.

  „Sektor za vanredne situacije se, kao i svake godine, priprema maksimalno da pomogne zemljama u regionu. Za to postoji određena procedura, koja je dodatno ubrzana bilateralnim sporazumima koji se tiču saradnje u vanrednim situacijama, kao i članstvom u mehanizmu civilne zaštite Evropske unije (EU)“, rekao je on.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Uhapšen lekar u Kragujevcu, uzeo mito za carski rez

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su Đ. M. […]