• Prećutani patrijarhat: Žene se i dalje odriču nasledstva, samo četvrtina ima svoju imovinu

  Imovinu u svom vlasništvu ima samo 25 odsto žena u Srbiji, a tek 16 odsto njih u seoskim sredinama, gde se one odriču nasledstva zbog tradicije, običaja i nepisanih pravila, ukazano je na današnjoj konferenciji „Pravo na nasleđivanje – put ka rodnoj ravnopravnosti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prećutani patrijarhat: Žene se i dalje odriču nasledstva, samo četvrtina ima svoju imovinu
  Foto: Pixabay

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je na uobičajenu praksu da žene u Srbiji moraju da se ponašaju u okviru nepisanih obrazaca ponašanja, iako im je zakon iz pedesetih godina dao punu ravnopravnost i izjednačio ih sa muškarcima.

  Ona je istakla da su se, uprkos tom zakonu, danas u 80 odsto ostavinskih postupaka žene odricale nasledstva, a da je najnovije istraživanje nevladinih organizacija pokazalo da to radi njih 36 odsto.

  To su nasleđene kulturne norme, i to moramo da promenimo, rekla je Janković.

  Ona je napomenula i da žene treba upoznati sa tim da odricanjem od nasledstva i njihova deca gube to pravo, kao i da im se mora ukazati da su te stvari ukorenjene u patrijahalnom sistemu.

  Važno je da žene shvate koja prava imaju, a da muškarci shvate da nisu privilegovani, poručila je Janković.

  Ona je konstatovala da država jeste uradila svoj deo obaveza što se primene zakona tiče, ali da je očigledno da društvo mora da uradi puno više toga, kako bi tu primenu osetili svi građani, i zato je važno da se oni informišu.

  Vreme je da se izmeni narativ „Žensko dete – tuđa kuća“, treba izreka „Žensko dete – puna kuća“, rekla je Janković.

  Zamenica šefa Delegacije EU u Beogradu Plamena Halačeva ukazala je da su u Srbiji vekovima ustaljene norme da se ženska deca odriču prava na nasledstvo, i da je dokaz toga da su muškarci vlasnici 88 odsto nekretnina na selu i 84 odsto zemljišta, i da je zato važno uputiti žene u njihova prava, jer one neretko trpe i nasilje zbog nepristajanja na to.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija