Preterivanje u alkoholu je štetnije od preterivanja u hrani
Specijalista higijene i ishrane i profesor na Medicinskom fakultetu Jagoda Jorga rekla je danas da je preterivanje u alkoholu tokom praznika problematičnije od preterivanja u hrani, jer kada se pređu granice tada alkohol ispoljava ozbiljno toksično dejstvo na ćelije jetre i mozga.
Kada je reč o preterivanju u hrani, Jorga je za Tanjug rekla da je najbolje rešenje brzi hod koji se pokazao kao efikasno sredstvo u uklanjanju viška količine unete masne hrane.
„Potpuno ga preplave, pankreas nema dovoljno enzima da to savlada i dolazi do autodestrukcije samog pankreasa, znači svi oni sokovi koje pankreas luči da bi u dvanaestopalačnom crevu pomogao varenju, zapravo odu u samo njegovo tkivo i to je jedna životno opasna komplikacija“, ukazala je Jorga i dodala da bubrežna funkcija takođe bude opterećena enormnim unosom soli u hrani.
Jorga ističe da je zdrav način ishrane rešenje za oporavak organizma, a nikako detoks jer je, kako napominje, detoks u vidu povrtno-voćnih sveže ceđenih sokova posebno opasan zato što su ti sokovi „infuzija šećera“ koji mogu da pomognu u popuštanju funkcije pankreasa i uništavanju dobre crevne flore koje ima 2,5 kilograma u stomaku čoveka.
Ona je rekla i da naglašava tu količinu da bi ljudi shvatili koliko je crevna flora moćna i kako su njene funkcije mnogobrojne i da je zato „treba dobro hraniti“.