• Profesionalna orijentacija malih i velikih maturanata: Zašto je važna i kako izgleda testiranje

  Malim i velikim maturantima testiranje za profesionalnu orijentaciju može pomoći oko odabira srednje škole ili fakulteta, posebno ako su neodlučni ili im „sve ide od ruke“. Interesovanje za ovo testiranje koje se sprovodi pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) je veliko i potrebno je na vreme zakazati termin. Zbog čega je ovo testiranje važno za N1 objašnjavaju u NSZ.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Profesionalna orijentacija malih i velikih maturanata: Zašto je važna i kako izgleda testiranje
  Foto: Pixabay

  Kako su nam rekli, profesionalna orijentacija ima dugu tradiciju i usluga je za kojom vlada interesovanje, posebno u većim gradovima, gde je najčešće prisutna izrazitija zainteresovanost za profesionalnu orijentaciju pred upis srednje škole ili fakulteta.

  Ipak, napominju da je potrebno interesovati se na vreme, a ne neposredno pred sezonu upisa, zbog ograničenih kapaciteta. Mejl adrese i telefoni psihologa, karijernih savetnika u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, dostupni su na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje. Klikom na Kontakt > Filijale NSZ, a potom na grad (filijalu), kontakti su dostupni unutar stranice u vidu kartica: Profesionalna orijentacija i planiranje karijere ili Centar za informisanje i profesionalno savetovanje.

  Na pitanje da li roditelji više prijavljuju male ili velike maturante za ovo testiranje u NSZ kažu da se u celini gledano, može reći da roditelji više prijavljuju male nego velike maturante, ali ipak puno njih prijavljuje učenike završnih razreda srednjih škola. Budući studenti se javljaju i sami, ukoliko su zainteresovani da dođu na profesionalnu orijentaciju.

  Šta je profesionalna orijentacija i kako izgleda testiranje

  Profesionalna orijentacija učenika uključuje testiranje i savetodavni razgovor koji se obavlja u periodu nakon testiranja.

  Testiranje za profesionalnu orijentaciju obuhvata testove profesionalnih interesovanja, testove ličnosti koji ispituju osobine koje su značajne za izbor zanimanja, kao i testove sposobnosti. Testiranje najčešće traje oko dva i po sata za učenike osmog razreda, odnosno oko tri sata za učenike završnih razreda srednjih škola, ali, u zavisnosti od konkretnih potreba, trajanje testiranja može biti i drugačije, objasnili su nam u NSZ.

  U zakazanom terminu učenici osmog razreda dolaze na razgovor u prisustvu roditelja. Uobičajeno je da psiholog najpre nasamo razgovara sa mladom osobom. Savetodavni razgovor je prilika da mlada osoba zajedno sa psihologom razmotri podatke dobijene testovima i tokom intervjua u kontekstu različitih zanimanja i poslova, da vaga dobre i loše strane različitih opcija i mogućih odluka.

  Psiholog, karijerni savetnik, ne nudi gotova rešenja već olakšava donošenje samostalne odluke.

  U NSZ navode da ne raspolažu preciznim informacijama o eventualnim trendovima – da li su deca sklonija prirodnim ili društvenim naukama, ali je utisak da se sreću različita interesovanja i „jake strane“ kod mladih ljudi.

  „Svakako ima kako mladih koji su skloni prirodnim naukama i tehnici, tako i onih koji su skloni društvenim naukama, ali i mladih kojima bi potencijalno sve moglo ići od ruke, uz odgovarajući trud i zalaganje. Ne treba izgubiti iz vida motivaciju, koja je od velikog uticaja na to da li će se nečiji potencijali, u vidu interesovanja, sposobnosti, pa i nekih osobina ličnosti, realizovati ili ne“, kažu u NSZ.

  Naše preferencije i interesovanja se mogu menjati, a ukoliko prihvatimo da su promene sastavni deo života, možemo prihvatiti i to da nam promene mogu doneti mogućnost da koristimo svoja raznovrsna interesovanja i sposobnosti, ističu u NSZ.

  Izbor srednje škole ili ustanove visokog obrazovanja je samo jedan od karijernih izbora. Zato se na profesionalnoj orijentaciji mladima predočava da je važno da budu aktivni, radoznali, da prate promenljiv svet rada i obrazovanja, „osluškuju“, tj. preispituju sebe (prate svoja znanja i veštine, svoje želje i interesovanja) i tako nastoje da za sebe pronalaze ono što im može pružiti zadovoljstvo i uspeh u radu.

  U NSZ, za N1,  ističu da imaju pozitivne povratne informacije, odnosno da im se javljaju roditelji koji kažu da je testiranje pomoglo starijem detetu, da je zadovoljno izborom, pa žele da dovedu i mlađe dete. Mladi obično kažu da smo pomogli drugarici ili drugu. Dešava se i da nam odrasla osoba saopšti da je odabrala zanimanje delom i na osnovu naše preporuke i da se pronašla u tome.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  PIO fond: Pokušaj prevare penzionera

  Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) saopštio je danas da dobijaju informacije od korisnika da ih nepoznate osobe zovu telefonom i upućuju gde da preuzmu penzionerske kartice, te ističu da Fond PIO tako ne poziva korisnike i da je reč o pokušaju prevare penzionera.

  Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta

  Već je poznato da je odnedavno lek Ozempik jedan od traženijih na tržištu lekova, ali ne samo zbog toga što se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, već zbog toga što ga mnogi, bez saveta i preporuke lekara koriste kako bi smršali. To je dovelo do nestašice tog leka i u apotekama kod nas, a poslednjih dana priča je otišla još dalje uz informacije da se pojavio i falsifikat Ozempika. Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta, a u našoj zemlji to je čak i zakonom zabranjeno, poručuju stručnjaci.

  U četvrtak počinje 15. Filmski festival Merlinka

  Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka počinje sutra, 7. decembra u 20 časova svečanim otvaranjem u Domu Omladine Beograda. Na otvaranju će, uz predstavljanje programa festivala, biti obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime. Prisutnima će se obratiti Daniel Emeri, ambasador Australije u Srbiji, i australijsko-makedonski reditelj Goran Stolevski, koji će otvoriti festival.