• Sumnjive dijagnoze i lažna bolovanja idu na skener?

  Izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je u primeni od novembra prošle godine, izabrani lekar može da dozvoli samo 30 dana bolovanja, a duža odsustva odobrava komisija RFZO-a. Osim skraćenja bolovanja, unete su izmene i kada je reč o povezivanju bolovanja, a za poslodavce je kraći rok za isplatu bolovanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sumnjive dijagnoze i lažna bolovanja idu na skener?
  Foto: Pixabay

  Iako su mnogi građani i pojedini lekari smatrali da je novi reformski potez Ministarstva zdravlja, u vezi sa skraćenjem bolovanja, neopravdan, on je prošle godine u oktobru usvojen.

  Kako je obrazloženo, sumnjive dijagnoze i lažna bolovanja idu na „skener“, kako bi se sprečile zloupotrebe. Dobro je znati da će izabrani lekar, umesto dosadašnjih 60 dana, moći da odobri 30 dana bolovanja, a odluku o produženju donosi prvostepena lekarska Komisija RFZO-a. Postoje izuzeci.

  „To su lica koja su obolela od malignih bolesti, žene koje su privremeno sprečene za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, invalidi i lica koja su imala skorašnju hiruršku intervenciju, osim ukoliko je ta hirurška intervencija odrađena u dnevnoj bolnici“,

  Predstavnica RFZO-a ističe da osiguranici i poslodavci u praksi imaju najviše nedoumica oko novina u povezivanju bolovanja.

  „Ukoliko je neko privremeno sprečen za rad zbog jedne bolesti ili povrede, a onda u periodu od najduže šest dana bude privremeno sprečen za rad zbog iste ili druge bolesti i u tom periodu se obrati izabranom lekaru, privremena sprečenost za rad će se povezati“, kaže Milica Banjac, načelnica Odeljenja za zdravstveno osiguranje RFZO.

  Ukoliko je taj prekid duži od šest dana, onda ne postoji povezivanje, već je reč o novoj privremenoj sprečenosti za rad.

  Skraćeni su i rokovi za isplatu bolovanja za poslodavce.

  Do sada su bili u obavezi da predaju zahtev u roku od 30 dana, a ubuduće će to biti 15 dana.

  U slučaju nepoštovanja, propisane su novčane kazne od 300 hiljada do milion dinara.

  Nadležni smatraju da će veliki broj zloupotreba biti sprečen i digitalizacijom zdravstvenog sistema, budući da će tada biti jasnije ko su pacijenti koji često odlaze na bolovanja i da li su ona opravdana, ali i ko su lekari koji ih odobravaju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]