• Uzelac: Snižavanje kamatnih stopa u Evropi će uticati na kredite u Srbiji – odaberite banke sa boljim uslovima

  Građane koji otplaćuju kredite u evrima početkom meseca obradovala je vest da je Evropska centralna banka, posle pet godina, snizila kamatne stope koje direktno utiču na mesečne rate. O stambenim kreditima, nižim kamatnim stopama i opcijama plaćanja tokom letovanja za RTS govorio je potrošački savetnik Dušan Uzelac sa sajta Kamatica.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Uzelac: Snižavanje kamatnih stopa u Evropi će uticati na kredite u Srbiji – odaberite banke sa boljim uslovima
  Foto: Pixabay

  Evropska centralna banka odlučila je posle pet godina da smanji proviziju sa četiri na 3,75 odsto, ali se to smanjene neće odmah osetiti i u Srbiji, prognozira Dušan Uzelac sa sajta Kamatica.

  „Novac, iako je univerzalna kategorija, on ima svoje tržište. Pravila koja funkcionišu u Evropskoj uniji, odakle dolazi ova vest, nisu direktno vezane za naše tržište. Mi imamo našu centralnu banku, naša pravila ponašanja, našu valutu“ rekao je za RTS Uzelac i naveo da se pojeftinjenje rata u Srbiji neće desiti u prvom koraku.

  Konstatovana je diferencijacija kamate za nove i postojeće korisnike kredita. Kao moguće rešenje savetnik navodi refinansiranje kredita, jer je kako ističe, klijent korektivni mehanizam na tržištu.

  „Ono što vam je skupo u postojećoj banci, kao novi klijent možete realizovati u drugoj banci“, istakao je Dušan Uzelac.

  Dinarski krediti imaju vezu sa referentnom kamatnom stopom Narodne banke Srbije i one jesu niže.

  „Postoji tendencija stabilizacije tržišta. Čim bankari mogu da projektuju budućnost dužu od dve, tri, pet ili deset godina, onda oni mogu da kažu da kamatne stope mogu da budu niže. To se dešava i kod nas, snižene su kamatne stope, a to treba da se reflektuje i na tržište“, istakao je Uzelac i prognozirao da će to uticati i na konkunrentnost među bankama.

  Saveti za korišćenje kartica i budžetiranje tokom letovanja

  Večita dilema među onima koji putuju na letovanje je da li da plaćaju gotovinom ili karticama, a potrošački savetnik navodi da to zavisi od destinacije.

  „Ako idete u neku zemlju gde nema rasprostrenjena kartična infrastruktura, naravno da ćete poneti gotovinu. Ako idete u neke evropske zemlje, u Grčku recimo, tamo je sve moguće platiti karticom“, savetuje Uzelac uz komentar da se na letovanju ne drži dijeta i ne razmišnja o štednji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Uhapšen lekar u Kragujevcu, uzeo mito za carski rez

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su Đ. M. […]