• Vojska Srbije PRVI PUT U ISTORIJI zakazala protest

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Vojni sindikat Srbije zakazao je za 27. novembar prvi protestni skup zaposlenih u sistemu odbrane, na kojem će biti zatraženo povećanje plata. Protest je presedan, kaže ministar Zoran Đorđević.

  Kako pišu „Večerenje novosti“, pripadnici Vojske Srbije će prvi put u istoriji naših oružanih snaga, održati protestni skup koji je zakazan ispred sedišta Ministarstva odbrane u Beogradu.

   

  Vojni sindikat Srbije pozvao je svoje članove i sve građane da se okupe i zatraže poboljšanje materijalnog statusa oficira, podoficira, vojnika i civila zaposlenih u sistemu odbrane.

  – Ministarstvo odbrane donelo je više važnih akata bez uvažavanja našeg stava. Reč je o pravilnicima o platama, putnim troškovima, radnom vremenu, dnevnicama… Oni su doneti bez ikakvih konsultacija sa nama, iako se najdirektnije tiču materijalnog položaja – kaže Novica Antić iz Vojnog sindikata.

  Najvažniji zahtev biće usaglašavanje osnovice za obračun plata sa zakonskim minimumom. Zbog višegodišnje neusaglašenosti više od 70 posto zaposlenih u sistemu odbrane prima platu koja je manja od republičkog proseka. Jedan od neslavnih aduta organizatora protesta je i podatak da više od 80 odsto vojnih i civilnih lica mesečno zarađuje manje od iznosa potrošačke korpe.

  U Ministarstvu odbrane najavljeni skup smatraju „presedanom koji ne zavređuje podršku ostalih zaposlenih“ i podsećaju da je vojska u Srbiji uvek delila sudbinu ostalih građana.

  – Pripadnici vojske moraju da prihvate činjenicu da se na unapređenju njihovog položaja radi, ali prema realnim mogućnostima i snazi privrede od koje zavise svi građani. Protestni skup nije način da se pokuša iznuditi nešto za šta u ovoj situaciji nema mogućnosti – izjavio je Zoran Đorđević, ministar odbrane.

  Da li je protest po Zakonu

  U Ministarstvu odbrane podsećaju da po zakonu profesionalni pripadnici vojske nemaju pravo na štrajk. Organizatori skupa, sa druge strane, ističu da se ovakav propis ne odnosi i na učestvovanje u zborovima.

  – Zabranjen je samo štrajk, protestna okupljanja nisu. Nošenje uniforme, takođe, nije dozvoljeno samo na političkim skupovima, pa su naši članovi slobodni da na protest dođu i uniformisani – navodi Novica Antić iz Vojnog sindikata.

  Vojni sindikat Srbije zakazao je za 27. novembar prvi protestni skup zaposlenih u sistemu odbrane, na kojem će biti zatraženo povećanje plata. Protest je presedan, kaže ministar Zoran Đorđević.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Sindikati traže povećanje plata prosvetnim radnicima

  Reprezentativni sindikati u prosveti saopštili su danas da očekuju hitno zakazivanje sastanka o povećanju plata prosvetnim radnicima, jer dogovoreni, koji je trebalo da bude održan 15. jula, nije […]