• ВОЗВРАТНА ПОСЕТА

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Pročitajte tekst na srpskom jeziku.

  На 18 ноември делегација составена од претставници на месната заедница Јабука, Домот на културата  „Кочо Рацин“ и ОУ „Гоце Делчев“ од Јабука присуствуваше во возвратна посета на oпштина Македонски Брод во Република Македонија.

              Повод да се посети оваа место е поканата на градоначалникот на Македонски Брод, Милосим Војнески, упатена на 30 октомври при потпишувањето на Повелбата за соработка помеѓу овие две општини пред претседателите на Република Македонија и Република Србија д-р Ѓорге Иванов и Томислав Николиќ.

              Целта е воспоставување на подобра соработка со институции од Македонски Брод и правење контакти со претставници од другите држави присутни на манифестацијата „Костенијада“ која редовно се одржува во оваа место.

              -Присуствувавме на отварањето на манифестацијата при што ни е доделена благодарница како и на останатите претставници од соседните држави. Воспоставивме контакти со претставници од Полска, Босна и Херцеговина, Турција и Бугарија, рече Слободан Илиќ, претседателот на месната заедница Јабука.

              При дводневната посета промовирани се град Панчево и месната заедница Јабука, договорено е посетите меѓу двете збратимени места да бидат почести, а соработката поинтензивна со што ќе се продлабочат врските помеѓу двете општини, како на економски  исто така и на културен план.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Pomoć dečacima obolelim od mišićne distrofije

  Na inicijativu Fondacije „Jedro” 55 poznatih domaćih muzičara, glumaca i drugih javnih ličnosti otpevalo je pesmu, a više od 100 učestvovalo je u snimanju spota sa ciljem da se prikupe […]