• Vučić: U ovoj godini za lečenje dece obolele od retkih bolesti 7,2 milijarde dinara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za lečenje dece obelele od retkih bolesti u ovoj godini predviđen iznos od 7,2 milijarde dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vučić: U ovoj godini za lečenje dece obolele od retkih bolesti 7,2 milijarde dinara
  Foto: Pixabay

  Na svečanosti dodele novogodišnjih paketića toj deci, Vučić je najavio da je osim toga dogovoreno izdavanje vaučera za kupovinu lekova i suplemenata, za rehabilitaciju u banjama, na planinama i na moru kao i isplata jednokratne novčane pomoći od 25.000 dinara a da bi ukupna vrednost tih dodatnih podsticaja trebalo da iznosi „nešto manje od tri miliona evra“.

  „U dogovoru sa predsednicom Vlade, ministrima finansija, zdravlja, ministrima Kisić i Selaković, idemo odmah na izdavanje vaučera za kupovinu lekova i suplemenata. To je negde 35.000 dinara po osobi za ovu godinu, ukupno 100 miliona. Idemo i na vaučere za rehabilitaciju, banje, planine i more u Baošićima preko Crvenog krsta. Predlog je da vrednost vaučera bude 50.000 dinara za porodicu a ukupan finansijski efekat 142,5 miliona dinara“, rekao je Vučić posle svečanosti u zgradi Predsedništva u Beogradu.

  Najavio je da će u programu „Srbija 2027“ država „posebnu pažnju“ obratiti na retke bolesti i inovativne lekove.

  „Ne može da se dogodi da neki lek bude dostupan pacijentima u regionu a da ne bude dostupan u Srbiji“, kazao je Vučić i najavio da će Srbija pokušati da posle Nemačke i Francuske postane treća zemlja u Evropi u kojoj se primenjuju eksperimentalni lekovi za „decu leptire“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]