• Zagubljeni uput za zaposlenje

  Nečijim propustom ili nemarom oštećeno je stotinu lekara, najboljih diplomaca na svim medicinskim fakultetima u Srbiji tokom 2022, s prosečnom ocenom iznad 9,50.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zagubljeni uput za zaposlenje
  Foto: Pixabay

  Petnaestak mladih doktora medicine i diplomaca Medicinskog fakulteta u Nišu, kao i stotinak njihovih kolega iz čitave Srbije, poslednjih gotovo mesec dana javno izražava nezadovoljstvo. Smatraju da im je naneta velika šteta jer nečijim nemarom i propustom administracije u državnim organima nisu ispoštovani već ustaljeni termini za dodelu ugovora o zapošljavanju najboljih tokom studija. Tim propustom, ističu, oštećeno je stotinu lekara, najboljih diplomaca na svim medicinskim fakultetima u Srbiji tokom 2022, s prosečnom ocenom iznad 9,50.

  Ova grupa mladih lekara ističe da su, pošto na njihove zahteve i apele nadležnom ministarstvu i državnom rukovodstvu nije bilo odgovora, odlučili da zatraže pomoć medija i javnosti. Objašnjavaju da je program zapošljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, od kada je uveden 2018. godine, veoma uspešno realizovan u organizaciji Ministarstva zdravlja i pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije. 

  Prethodnih pet godina, krajem juna i poslednjih dana decembra, najboljim diplomcima medicine na prigodnoj svečanosti dodeljivani su ugovora za dobijanje posla i specijalizacije. Time je u znatnoj meri smanjen broj mladih medicinskih stručnjaka koji odlaze u inostranstvo.

  Kako budući mladi lekari iz Niša tvrde, iz nepoznatih razloga zakasnilo se s realizovanjem programa za generaciju koja je diplomirala u drugoj polovini 2021. godine, a koja je, po redosledu, trebalo da se zaposli do kraja decembra 2022. Polovini generacije (koja je stekla diplomu lekara od 1. jula do 31. decembra 2021) ugovori o zapošljavanju nisu dodeljeni do kraja decembra prošle, već tek u aprilu ove godine. Dakle, sa zakašnjenjem od čak pet meseci.

  Zbog tog kašnjenja najboljim diplomcima medicine zakinut je ustaljeni rok uručenja ugovora, a umesto dve (juna i decembra), pre nekoliko dana organizovana je samo jedna svečanost uručenja ugovora. Ali to nije bio objedinjeni rok za sve najbolje diplomce iz prošle godine, jer ugovore nije dobilo njih dvesta, kako je do sada bilo na godišnjem nivou, već samo njih stotinu.

  Upravo diplomci iz te „druge polovine”, koje niko i ne pominje, sada i protestuju. Dopis su uputili resornoj ministarki, imejlom i preporučenom poštom. Kako odgovore nisu dobili, diplomci su poslali dopis i kabinetu predsednika Srbije. Očekuju da će program pokrenut 2018. biti nastavljen i da će se realizovati kao i do sada. I zato, naglašavaju, o odlasku iz Srbije u inostranstvo još ne razmišljaju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija