• Zaštitnik građana pozvao žene da prijave propuste u ginekološko-akušerskim ustanovama

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić,pozvao je sve žene koje su se tokom poslednjih šest meseci suočile sa neadekvatnim lekarskim pristupom tokom porođaja, od njegove pripreme do izlaska iz bolnice, da se obrate toj instituciji, kako bi se stvorili uslovi za utvrđivanje odgovornosti u pogledu nesavesnog postupanja prema porodiljama u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama, bilo da je reč o verbalnom nasilju ili medicinskom nemaru.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zaštitnik građana pozvao žene da prijave propuste u ginekološko-akušerskim ustanovama
  Foto: Pixabay

  „Dok se država bori za svako dete, jer kao društvo starimo, postoje i oni koji koji umesto da budu nosioci te podrške i iskrene brige za život buduće majke i njenog deteta, čine da se porođaj pre doživljava kao neprijatno iskustvo nego kao prirodan čin i jedan od najradosnijih trenutaka u životu žene. Tome se mora stati na put, jer zbog pojedinačnih slučajeva svi plaćaju cenu, i pacijenti i medicinska struka“, rekao je Zoran Pašalić.

  Zaštitnik građana podseća da je pravo na zdravlje u korpusu osnovnih ljudskih prava, ali da iskustvo pokazuje da je ono nedovoljno dostupno u praksi, pri ostvarivanju zdravstvene zaštite, navodi se u saopštenju.

  Zato je, prema rečima zaštitnika građana, potrebno uspostaviti mehanizme koji bi doprineli tome da građani pre svega znaju koja su njihova prava, kao i kome mogu da se obrate ukoliko smatraju da predviđena lekarska usluga predstavlja njihovo kršenje i poveđava ugroženost po zdravlje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Drugi život polovne odeće

  Sekend hend – sve popularniji intrigantni globalni, kulturološki, ekološki i ekonomski fenomen. Sekend hend odavno više nije odraz siromaštva, smatra se ekološkim osvešćivanjem, potrebom za […]

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]