• Cela Evropa u riziku od suše

  Objavljen evropski atlas rizika koji pokazuje područja koja su najviše ugrožena.
  Klimatske promene su već dovele do intenzivnih suša u južnoj Evropi, a očekuje se da će sa daljim globalnim zagrevanjem uskoro cela EU biti pogođena.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Cela Evropa u riziku od suše
  Foto: Pixabay

  Međutim, tačna procena rizika ne može lako da se definiše ili predvidi jer se razvija postepeno, a može da se pojavi i izvan sezonskih obrazaca te da traje duže vreme.

  Zato je nedavno napravljen evropski atlas rizika od suše čiji cilj je da pruži sveobuhvatnu procenu i mapiranje rizika i uticaja i to za globalno zagrevanje od 1,5 do 3 stepena Celzijusa. Nudi detaljan pregled njenog delovanja na evropsko društvo i ekosisteme, objavio je JRC MARS – Monitoring useva u Evropi, a prenosi „Agroklub”.

  Komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Iliana Ivanova, odgovorna za JRC, rekla je da suše pogađaju sve regione EU, sa ogromnim uticajem na ljudski život, ekosisteme, poljoprivredu, poslove i transport. Ističe da mapiranje pomaže u identifikaciji ranjivih područja. Može se videti da su trenutni nivoi rizika od ove nepogode značajno visoki. Klimatske promene su već dovele do intenzivnih suša u južnoj Evropi, a očekuje se da će sa daljim globalnim zagrevanjem uskoro cela EU biti pogođena. Predviđa se da će se češće i teže suše koje utiču na poljoprivredu i ekosisteme dešavati na globalnom zagrevanju od dva stepena Celzijusa ili više.

  Najviše je ugroženo područje Mediterana, a Iberijsko poluostrvo je pod najvećim rizikom. Severna područja, istok i zapad Evrope će sučiti sa složenijim efektima. Problemi će zahvatiti jug Francuske, a visok rizik ima i Rumunija, navodi se u izveštaju.

  Posledice su se do sada već osetile u različitim sektorima uključujući poljoprivredu, vodosnabdevanje, šumarstvo, energetiku, akvakulturu, ekosisteme i javnu bezbednost.

  Procenjeno je da su ekonomski godišnji gubici u vezi sa ovim nepogodama u EU i Velikoj Britaniji oko devet milijardi evra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet