• Cela Evropa u riziku od suše

  Objavljen evropski atlas rizika koji pokazuje područja koja su najviše ugrožena.
  Klimatske promene su već dovele do intenzivnih suša u južnoj Evropi, a očekuje se da će sa daljim globalnim zagrevanjem uskoro cela EU biti pogođena.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Cela Evropa u riziku od suše
  Foto: Pixabay

  Međutim, tačna procena rizika ne može lako da se definiše ili predvidi jer se razvija postepeno, a može da se pojavi i izvan sezonskih obrazaca te da traje duže vreme.

  Zato je nedavno napravljen evropski atlas rizika od suše čiji cilj je da pruži sveobuhvatnu procenu i mapiranje rizika i uticaja i to za globalno zagrevanje od 1,5 do 3 stepena Celzijusa. Nudi detaljan pregled njenog delovanja na evropsko društvo i ekosisteme, objavio je JRC MARS – Monitoring useva u Evropi, a prenosi „Agroklub”.

  Komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Iliana Ivanova, odgovorna za JRC, rekla je da suše pogađaju sve regione EU, sa ogromnim uticajem na ljudski život, ekosisteme, poljoprivredu, poslove i transport. Ističe da mapiranje pomaže u identifikaciji ranjivih područja. Može se videti da su trenutni nivoi rizika od ove nepogode značajno visoki. Klimatske promene su već dovele do intenzivnih suša u južnoj Evropi, a očekuje se da će sa daljim globalnim zagrevanjem uskoro cela EU biti pogođena. Predviđa se da će se češće i teže suše koje utiču na poljoprivredu i ekosisteme dešavati na globalnom zagrevanju od dva stepena Celzijusa ili više.

  Najviše je ugroženo područje Mediterana, a Iberijsko poluostrvo je pod najvećim rizikom. Severna područja, istok i zapad Evrope će sučiti sa složenijim efektima. Problemi će zahvatiti jug Francuske, a visok rizik ima i Rumunija, navodi se u izveštaju.

  Posledice su se do sada već osetile u različitim sektorima uključujući poljoprivredu, vodosnabdevanje, šumarstvo, energetiku, akvakulturu, ekosisteme i javnu bezbednost.

  Procenjeno je da su ekonomski godišnji gubici u vezi sa ovim nepogodama u EU i Velikoj Britaniji oko devet milijardi evra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  EU uvodi velike promene za vozače

  Ministri saobraćaja država članica EU usvojili su zajedničko stajalište o novim pravilima u području bezbednosti na putevima, koja uključuju direktivu o vozačkim dozvolama i razmenu informacija.

  ChatGPT slavi prvi rođendan: Evo kako je u jednoj godini promenio svet

  ChatGPT je pokrenut 30. novembra 2022. godine, označavajući početak razdoblja koje mnogi opisuju kao revolucionarno doba veštačke inteligencije. Svega nekoliko dana nakon lansiranja, ChatGPT je doživeo izuzetnu popularnost i za kratko vreme se svrstao u jedan od najpopularnijih softvera na planeti.

  Grčka povećava turističke takse

  Grčka vlada namerava da poveća turističke takse i usmeri očekivani prihod od 600 miliona evra u fond za sanaciju štete koje izazivaju klimatske promene, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis.