• Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature površine mora rekordno visoke deset meseci uzastopno, navodi se u izveštaju Svetske meteorološke organizacije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija
  Foto: Unsplash

  Prosečna mesečna temperatura vazduha u januaru bila je u proseku za 1,66 stepeni Celzijusovih viša od referentnog januarskog proseka s kraja 19. veka – predindustrijskog perioda.

  Temperatura je bila za 0,7 stepeni Celzijusa iznad januarskog proseka za period od 1991 do 2020. godine i 0,12 stepeni Celzijusovih iznad temperature prethodno najtoplijeg januara 2020. godine, prema Kopernikus službi za klimatske promene, piše RTS. To ne znači da je svet premašio cilj nižeg nivoa od 1,5 stepeni Celzijusovih iznad predindustrijske ere koji se pominje u Pariskom sporazumu o klimatskim promenama. Pariski sporazum se odnosi na dugoročno zagrevanje tokom više godina, a ne na mesečna ili godišnja prekoračenja.

  El Ninjo je počeo da slabi u ekvatorijalnom Pacifiku, ali su temperature vazduha nad morem ostale na neuobičajeno visokom nivou.

  Prosečna globalna temperatura površine mora za januar dostigla je 20,97 stepeni Celzijusovih, što je 0,26 stepeni Celzijusa toplije od prethodnog najtoplijeg januara 2016. godine. Svetska meteorološka organizacija (SMO) je već potvrdila da je 2023. godina bila daleko najtoplija godina u istoriji zbog klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom i zagrevanja kao posledice El Ninja. Konačni izveštaj SMO o stanju globalne klime za 2023. biće objavljen za Svetski meteorološki dan 23. marta 2024. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Obeležava se Dan planete Zemlje

  Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

  Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

  Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]