• Sasvim je sigurno da će 2023. biti najtoplija godina od kada se vrše merenja

  Sada je skoro sigurno da će 2023. godina, u kojoj su viđeni smrtonosni toplotni talasi, poplave i požari – biti najtoplija godina od kada se vrše merenja. Predviđanje je utoliko sigurnije zbog izuzetno visokih oktobarskih temperatura.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sasvim je sigurno da će 2023. biti najtoplija godina od kada se vrše merenja
  Foto: Pixabay

  Globalne temperature vazduha bile su 0,4 stepena toplije od prethodno najtoplijeg oktobra 2019. godine. Na krilima velikih emisija ugljen-dioksida i fenomena El Ninjo, ovo je peti mesec zaredom u kojem se beleži rekordna temperatura.

  Ekstremne globalne temperature nastaviće se i 2024. godine, ističu stručnjaci.

  To da će ova godina biti najtoplija do sada zabeležena je neizbežno – poslednja dva meseca 2023. teško da će promeniti taj trend, a visoke temperature širom sveta nastavile su se i u novembru.

  Broj dana koji su premašili povećanje od 1,5 stepeni Celzijusa već je dostigao novi rekord i to nekoliko meseci pre kraja godine. Jul je bio toliko topao da je možda bio najvreliji mesec u poslednjih 120.000 godina, dok su septembarske temperature premašile prethodni rekord za neverovatnih 0,5 stepeni Celzijusa.

  Oktobar nije bio neuobičajeno topao kao septembar, ali i dalje je premašio prethodni rekord, navodi Služba za praćenje klimatskih promena „Kopernik“.

  Bio je za 1,7 stepeni topliji od predindustrijskog proseka, odnosno pre nego što je čovečanstvo krenulo da izbacuje ogromne količine ugljen-dioksida u atmosferu sagorevajući fosilna goriva.

  Toplotu koju je svet iskusio tokom čitave godine znači da je „skoro sigurno“ da će 2023. biti najtoplija godina od kada se vodi evidencija, premašujući 2016. godinu.

  „Ne vidimo nikakav znak da će ovogodišnji niz izuzetnih rekordno toplih meseci biti prekinut u skorije vreme“, kaže za Bi-Bi-Si Zik Hausfater, klimatolog projekta „Berkli Ert“ (Berkeley Earth).

  Imajući u vidu dosadašnje podatke, skoro je sigurno da će po svim setovima podataka 2023. biti najtoplija godina zabeležena. Šanse su veće od 99 odsto“, dodao je Hausfater.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Obeležava se Dan planete Zemlje

  Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

  Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

  Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]