• ATP nabavlja autobuse koji će manje zagađivati životnu sredinu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Tokom poslednjeg rebalansa budžeta, Grad Pančevo je preduzeću ATP obezbedio još 50 miliona za tekuće poslovanje, osim toga i 17 miliona dinara u vidu pomoći za otplatu 12 novih autobusa koji su isporučeni u februaru 2016. godine, kao i 67 miliona za nabavku polovnih autobusa. 

    Analizom poslovanja, identifikovali smo gde su problemi i zbog čega nastaje potreba da grad subvencioniše poslovanje ATP-a. Jedan od mogućih koraka za unapređenje i poboljšanje kvaliteta usluge prevoza putnika je dalje zanavljanje autobusa, rekao je direktor ATP-a, Nebojša Gajić. 

    On je objasnio da i pored 12 novih autobusa koji su isporučeni, prosečna starost voznog parka je blizu 15 godina.

    Kad kažem prosečna starost ,to znači da imamo autobuse koji su stari i trideset godina i da imamo autobuse koji su stari i nekoliko meseci. Sve ono što je pratilo ATP u prethodnim godinama je doprinelo da obnova voznog parka nije bila adekvatna ili nije bila u skladu sa strukom. Postavilo se pitanje i problematika održavanja autobusa koji su stariji preko 20 godina, rekao je Gajić.

    U ovom trenutkum ATP ima oko 12 autobusa koji su starosti oko 30 godina i još toliko autobusa koji su starosti između 20 i 27 godina.

    To je veliki problem za pouzdanost. Vozila se održavaju u tehnički ispravnom stanju. Ne dovodi se u pitanje bezbednost putnika, ali je tržište takvo da je mogućnost nabavke rezervnih delova sve teži. U nekom narednom periodu, ta vozila koja su starosti preko 20 godina, moramo zameniti mlađim vozilima, objasnio je Gajić.

     

    U međuvremenu je donet zaključak da bi se kombinacijom kupovine novih i mlađih polovnih vozila donekle mogla stabilizovati situacija. Kako direktor objašnjava, na osnovu analize po pitanju održavanja vozila i mogućnosti Grada, proistekla je odluka da određena sredstva kojima raspolaže omogući nabavku do deset polovnih autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas.

    Očekujemo da ćemo po objavljivanju javnog poziva, za ova sredstva koja su nam dodeljena, moći da kupimo desetak autobusa starosti između osam i deset godina. Računajući cenu na evropskom tršištu polovnih vozila, rekao je Gajić. 

    On je istakao da je jedan deo sredstava bio namenjen za poboljšanje kvaliteta životne sredine, što je nametnulo priču da se razmišlja o autobusima koji će manje zagađivati okolinu.

    Ovaj gas manje zagađuje, pa je ideja da se sredstva upotrebe i za tu svrhu i da ATP na ovaj način doprinese poboljšanju kvaliteta životne sredine, rekao je Gajić. On je dodao da sama cena komprimovanog gasa i struktura stanica koje mogu da isporuče taj gas u Pančevu veoma dobra i da bi bila šteta da se ne iskoristi ta mogućnost.

    Nama to doprinosi zbog niže cene energenta. Pravili smo kalkulaciju i uvideli da postoji mogućnost da se autobusi isplate kroz uštedu razlika cena gasa i dizela. Imamo potrebu da nastavimo da podmlađujemo vozni park. Ovo će biti dodatna ušteda u troškovima poslovanja, ističe Gajić.

    On je rekao da se će javni poziv biti raspisan tokom novembra i da će u zavisnosti od zainteresovanosti partnera i procedure uvoza zavisiti sam rok isporuke, ali da očekuje da će se to destiti u januaru 2017. godine.

    Cilj je da se putnicima pruži viši nivo usluge i da ih kvalitet prevoza motiviše da koriste usluge ovog preduzeća, zaključio je Gajić. 

    Tokom poslednjeg rebalansa budžeta, Grad Pančevo je preduzeću ATP obezbedio još 50 miliona za tekuće poslovanje, osim toga i 17 miliona dinara u vidu pomoći za otplatu 12 novih autobusa koji su isporučeni u februaru 2016. godine, kao i 67 miliona za nabavku polovnih autobusa. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Uskršnji bazar do 28. aprila

    U četvrtak, 25. aprila, otvorena je manifestacija „Uskršnji bazar“ koju organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Pančeva, uz […]

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]