• Batut: Nema zaraženih groznicom Zapadnog Nila

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Na teritoriji Srbije do 7. avgusta još uvek nije registrovan nijedan potvrđeni slučaj zaraze groznicom Zapadnog Nila saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije.
     
    Do 30. jula u zemljama Evropske unije u humanoj populaciji prijavljeno je 12 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u Grčkoj deset i dva u Rumuniji, navodi se u saopštenju Instituta.
     
    Od početka sezone 2020. godine u zemljama EU nisu prijavljene epidemije izazvane virusom Zapadnog Nila. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju od 1. juna sprovodi na teritoriji 11 gradova Srbije nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u populaciji komaraca.
     
    Na osnovu izveštaja od početka sezone do 4. avgusta, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina, Pančeva, Kraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda.
     
    Portal 013info je još 16. jula zatražio od Grada izveštaj o monitoringu komaraca na teritoriji Pančeva. Interesovanje smo više puta ponovili ali do današnjeg dana ovaj izveštaj nismo dobili.
     

    Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca, a glavni prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

    Većina osoba – oko 80 odsto, inficirana virusom Zapadnog Nila, nema nikakve simptome i znake bolesti, dok simptomi kod manjeg procenta zaraženih osoba podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Kod pojedinih osoba, manje od jedan odsto, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

     

    Na teritoriji Srbije do 7. avgusta još uvek nije registrovan nijedan potvrđeni slučaj zaraze groznicom Zapadnog Nila saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]