Foto: Pixabay.com
Društvo

Izloženost duvanskom dimu uzrokuje ozbiljne bolesti

Pančevo, Čet, 31/01/2019 - 08:33
Suzana Prvulj


Izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbiljne bolesti, kao što su rak pluća, infarkt miokarda, moždani udar, srčana smrt, nastanak i pogoršanje astme i drugih oboljenja disajnih organa. Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće astmatične napade koji su jačeg intenziteta, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U Srbiji se duže od 20 godina svakog 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvana. Ovogodišnji slogan je „Zaštitimo se od duvana” i teži ka tome da ukaže na značaj zaštite od duvana u domaćinstvima.

Okruženje bez duvanskog dima sprečava započinjanje pušenja i pomaže pušačima u odvikavanju od pušenja, utiče pozitivno na smanjenje razbolevanja i smrtnosti zbog pušenja. Obezbeđivanjem prostora bez duvanskog dima smanjuju se troškovi lečenja osoba koje obole zbog pušenja, što je posebno važno za jednu zajednicu.

Ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu, pa efikasna zaštita podrazumeva potpunu eliminaciju duvanskog dima iz svakog zatvorenog javnog i radnog prostora.

Svetska zdravstvena organizacija poziva Srbiju da uvede potpunu zabranu pušenja na javnim mestima.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu je u Srbiji na snazi od 2010. godine („Službeni glasnik RS”, br. 30/2010). Ovaj zakon zabranjuje pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, dok je za ugostiteljske objekte previđen izuzetak za celi ugostiteljski sektor koji omogućava pušenje u ugostiteljskim objektima.

Institut za javno zdravlje Vojvodine je u decembru 2017. godine sproveo istraživanje o prevalenciji upotrebe psihoaktivnih supstanci među učenicima prvih razreda srednjih škola u Novom Sadu, a najvažniji rezultati o upotrebi duvana su:

Oko 40 odsto srednjoškolaca je bar jednom u toku života pušilo cigarete (45 odsto devojaka i 34,1 odsto mladića);

Svaki sedmi šesnaestogodišnjak je u 30 dana pre sprovođenja istraživanja svakodnevno pušio cigarete (12,4 odsto devojaka i 14,2 odsto mladića);

Među učenicima koji su nekada u životu pušili cigarete 70,8 odsto mladića je imalo 14 godina i manje kada su zapalili prvu cigaretu, dok je to uradilo čak 73,5 odsto devojaka.
MarketingNajnovije vesti