• Laza iz Pančeva je dečak sa Daunovim sindrom čiji je život inspiracija mnogima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Lazar Sretenović iz Pančeva je kuvar, plivač i pesnik, veliki entuzijasta ali i dečak rođen sa Daunovim sindromom, koji zamalo da umesto u toplom domu, završi u Zvečanskoj.

    Njegova majka tokom trudnoće ni na jednom pregledu nije dobila nikakv signal od lekara da bi beba mogla da ima nekih problema. Ipak, nakon porođaja, roditelji su obavešteni da dete ima Daunov sindrom.

    U bolnici im je preporučeno da dete predaju u Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj u Beogradu, jer će, kako su naveli, „sa njim imati samo probleme“. Međutim, roditelji su bez razmišljanja svoje dete odveli kući i tada su počeli da uživaju u porodičnim trenucima, ali i da se bore.

    – Pre toga nikada se nismo susreli sa Daunovim sindromom. U biblioteci smo našli literaturu gde se daunovci opisuju kao imbecili sa niskim koficijentom inteligencije – kaže mama ovog neobičnog dečaka Verica Sretenović.

    Lazar je međutim, odrastao u kvalitetnu mladu osobu, išao je redovno u osnovnu i srednju stručnu školu, radeći svakodnevno sa defektologom i logopedom.

    On i njegova porodica kažu da je uvek bio prihvaćen u društvu, da se bavio sportom i bio prihvaćen u svojoj ekipi.
    Laza kaže da ga ništa ne čini tako srećnim kao kad svojoj baki i deki skuva kafu i popije je sa njima. Uživa u kućnim poslovima, jer je i sam veoma pedantan a uz to je angažovan i u udruženje „Na pola puta“ gde pravi raznorazne ukrase. To međutim nije sve.

    – Počeo sam da pišem 2015. godine i uživam u tome. A obožavam i da pevam – kaže on.

    Kako dodaje njegova majka, nije lako imati dete sa Daunovim sindromom, ali to što je od njega dobila zauzvrat ne možete ni od koga da dobijete.

    – To je bezuslovna ljubav i samo ljubav i ponovo bih rodila Lazu – zaključuje Verica.

    Lazar Sretenović iz Pančeva je kuvar, plivač i pesnik, veliki entuzijasta ali i dečak rođen sa Daunovim sindromom, koji zamalo da umesto u toplom domu, završi u Zvečanskoj.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Uskršnji bazar do 28. aprila

    U četvrtak, 25. aprila, otvorena je manifestacija „Uskršnji bazar“ koju organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Pančeva, uz […]

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]