Lazar Sretenović
Društvo

Laza iz Pančeva je dečak sa Daunovim sindrom čiji je život inspiracija mnogima

Izvor: 
Blic Ned, 22/01/2023 - 14:59Lazar Sretenović iz Pančeva je kuvar, plivač i pesnik, veliki entuzijasta ali i dečak rođen sa Daunovim sindromom, koji zamalo da umesto u toplom domu, završi u Zvečanskoj.

Njegova majka tokom trudnoće ni na jednom pregledu nije dobila nikakv signal od lekara da bi beba mogla da ima nekih problema. Ipak, nakon porođaja, roditelji su obavešteni da dete ima Daunov sindrom.

U bolnici im je preporučeno da dete predaju u Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj u Beogradu, jer će, kako su naveli, "sa njim imati samo probleme". Međutim, roditelji su bez razmišljanja svoje dete odveli kući i tada su počeli da uživaju u porodičnim trenucima, ali i da se bore.

- Pre toga nikada se nismo susreli sa Daunovim sindromom. U biblioteci smo našli literaturu gde se daunovci opisuju kao imbecili sa niskim koficijentom inteligencije - kaže mama ovog neobičnog dečaka Verica Sretenović.

Lazar je međutim, odrastao u kvalitetnu mladu osobu, išao je redovno u osnovnu i srednju stručnu školu, radeći svakodnevno sa defektologom i logopedom.

On i njegova porodica kažu da je uvek bio prihvaćen u društvu, da se bavio sportom i bio prihvaćen u svojoj ekipi. Laza kaže da ga ništa ne čini tako srećnim kao kad svojoj baki i deki skuva kafu i popije je sa njima. Uživa u kućnim poslovima, jer je i sam veoma pedantan a uz to je angažovan i u udruženje "Na pola puta" gde pravi raznorazne ukrase. To međutim nije sve.

- Počeo sam da pišem 2015. godine i uživam u tome. A obožavam i da pevam - kaže on.

Kako dodaje njegova majka, nije lako imati dete sa Daunovim sindromom, ali to što je od njega dobila zauzvrat ne možete ni od koga da dobijete.

- To je bezuslovna ljubav i samo ljubav i ponovo bih rodila Lazu - zaključuje Verica.
MarketingNajnovije vesti