• Pančevačko Društvo prijatelja životinja reagovalo na tekst Telegrafa „Roditelji iz Pančeva strahuju za svoju decu koju napadaju psi: Videla sam rupu od zuba, iz koje je išla krv“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    U prethodnom periodu primećen je povećan broj krajnje tendencioznih tekstova raznih tabloida koji na veoma neobjektivan način izveštavaju o navodnim napadima napuštenih pasa. Tako da su nedavno u selu kod Stare Pazove „psi lutalice“, kako to oštro novinarsko oko primećuje, ni manje ni više ubili čoveka u sopstvenom dvorištu, saopšteno je iz Društva prijatelja životinja „Ljubimci“ Pančevo.
     
    Kako navode, ubrzo se u ovom, kao i u drugim slučajevima pokazalo da niti ima čopora niti su ljudi stradali od njihovih iskeženih i krvavih zuba, a koji se mogu videti na ilustracijama koje se „vešto“ sastave za ovakve prilike.
     
    – Jasno je da ovakvi medijski uradci mogu imati samo jednu svrhu, a to je da kreiraju specifičnu atmosferu hajke na napuštene životinje. Iako je u praksi , ali i u ranijim izveštajima zvaničnih institucija, jasno da u najvećem procentu napadi na ulicama dolaze upravo od strane vlasničkih pasa koji se nalaze na javnoj površini bez nadzora vlasnika. To međutim ne sprečava kreatore ovakvih senzacionalističkih vesti da prenebregnu sve činjenice i da plasiraju poluproverene informacije koje su dobavili od rekla-kazala neimenovanih i anonimnih izvora, naglašavajući podebljanim slovima delove teksta koji treba da izazovu što žešću reakciju čitalaca- kao što su strah, bes i ogorčenje. Svesno ili nesvesno dovodeći iste te čitaoce u zabludu, šireći strah i paniku, kažu iz Ljubimaca.
     
    Oni dalje navode da kada se sve ovo ukombinuje sa reakcijama u samim komentarima teksta na internetu, koje niko od onih ko uredak deli ili objavljuje ne administrira, kao i sa objavama i podelama na društvenim mrežama – stvara se dobro poznati galimatijas od zamena teza- poređenja pasa i dece, pozivanja lovaca i trovača na akciju i činjenje raznih krivičnih dela, vređanja, spominjanja odšteta, kletvi i ostalih stvari koje su nedostojne bilo kog medija ili pojedinca.
     
    Oni su uputili saopštenje portalu telegraf.rs u vezi sa njihovim člankom od pre neki dan. Taj tekst preneo je i portal 013info.
     
    Saopštenje prenosimo u celosti.
     
    Poštovani,
     
    Javljamo vam se sa reakcijom, odnosno saopštenjem na tekst koji ste juče objavili, a pod naslovom „Roditelji iz Pančeva strahuju za svoju decu koju napadaju psi: „Videla sam rupu od zuba, iz koje je išla krv“ , a koji je potpisala Aleksandra Popović. Nadamo se da ćete ovaku našu reakciju objaviti kako bi vaši cenjeni čitaoci mogli da steknu potpunu sliku o opisanim događajima i situaciji u Pančevu povodom problema sa napuštenim psima:
     
    Podnaslov „Još jedan nivo problema je sve veći broj društava za zaštitu pasa koja se lako osnivaju, bez strožijih uslova kao garancije da će se o životinjama zaista brinuti“ nije jasan niti određen i može se zaključiti da je tendenciozan i usmeren na neosnovanu kritiku udruženja, a isto tako je i ilustracija koja prati članak potpuno neumesna, pošto ne ilustruje realno stanje stvari niti situaciju na terenu. Prema informacijama koje su došle do naše organizacije upravo od očevidaca koji su nam se javili iz naselja Strelište- nedavno se desilo da je u naselju Strelište dete sudarilo sa psom sa kojim se igralo te da nije bilo nikakvog ujeda od strane uličnog psa. Isto tako, u pomenutom naselju dolazilo je do ujeda vlasničkih pasa, što se ne konstatuje u tekstu- već se priča svodi na „pse lutalice“ što je pogrdan i neprimeren izraz koji se uglavnom koristi u negativnom kontekstu.
     
    Kao što smo i naglasili podnaslov, koji se verovatno odnosi na udruženja za zaštitu životinja, a ne pasa- nije jasan, pošto se ovakva udruženja registruju i osnivaju kao i sva ostala udruženja prema zakonima koji važe u našoj zemlji i ovaj proces sprovodi Agencija za privredne registre. Pritom je nejasno na kakve „strožije uslove i garancije“ se misli, pošto svaka organizacija, ukoliko je registrovana, ima statutom određene aktivnosti kojima se bavi baš kao i udruženja za zaštitu prirode, dece i slično… Ovakvih organizacije za zaštitu životinja ne da je previše već ih je nedovoljno, naročito ako se uporedimo sa zapadnim zemljama, gde je i kultura doniranja i pomaganja ovakvih organitzacija na daleko višem nivou. Tako da ovde nema potrebe stvarati nakakav oreol „posebnosti i specifičnosti“ organizacija za zaštitu životinja, koje u 99% slučajeva funkcionišu volonterski, bez infrastrukture i sredstava koja bi mogla da ulože u izgradnju kompleksnog sistema- ali brojna udruženja se čak i u takvom stanju trude da doprinesu da se upravo takav sistem napravi i da funkcioniše što bolje.
     
    Žao nam je što u smislu angažovanja organizacija u ovom slučaju niste kao redakcija kontaktirali udruženja za zaštitu životinja iz Pančeva, kao ni stručni gradski tim koji se bavi problemom napuštenih životinja, a koji u gradu Pančevu funkcioniše bezmalo 15 godina, pošto biste mogli da dobijete preciznije informacije o tome šta se preduzima na lokalnom nivou u procesu rešavanja problema napuštenih životinja. A ovih aktivnosti je zaista mnogo- od udomljavanja životinja, uređenja sistema rada gradskog prihvatilišta, rada na podzakonskim aktima, različitih promotivnih i informativnih aktivnosti pa do kampanje kontrole obeležavanja vlasničkih životinja “ Zajedno i odgovorno za siguran grad i dobrobit životinja “ na koju ste se samo kratko osvrnuli iako se radi o prvoj kampanji takve vrste u regionu.
     
    U daljem tekstu je nejasno o kojim se povređenim osobama radi, kada su se desili napadi na njih ili njihovu decu i iz njihovih svedočenja nije jasno u svim slučajevima da li su to osobe iz naselja Strelište ili uopšte iz grada Pančeva. Sve to može dovesti u zabludu čitaoce da im u nekom pančevačkom naselju preti ogromna opasnost od napuštenih pasa. Ovom prilikom pozivamo vašu redakciju da zajedno obiđemo pomenutu lokaciju i konstatujemo realno stanje i broj pasa koji se nalazi na toj teritoriji, pošto je važno realno sagledati situaciju bez nepotrebnog dizanja panike i stvaranja osećaja nesigurnosti kod građana.
     
    Mnogo je nejasnoća i nelogičnosti u izjavama „poznatih“ i anonimnih oštećenih lica u ovom tekstu, a isto tako i u izjavama veterinarske inspekcije, čiji su navodi prikazani u tekstu. Teško nam je da poverujemo da je neko iz veterinarske inspekcije izjavio da „postoji detaljan plan za suzbijanje populacije pasa lutalica, po kome grad radi“ pošto takav plan svakako ne postoji- ali postoji gradski Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja, koji je propisan zakonom i koji svaka lokalna samouprava treba da sastavi i sprovodi na svojoj teritoriji. Isto tako je netačno citirano da se psi u Pančevu obeležavaju nekakvim crvenim ogrlicama, nakon prolaska kroz program trijaže – sterilizacije, vakcinacije i obeležavanja.
     
    Najzanimljivija je ocena inspekcije da bi “ Društva za zaštitu životinja bi trebalo da preuzmu više odgovornosti i da se zaista bave zaštitom“ , i ako je dosledno prenesena, onda svakako pokazuje visok nivo neobaveštenosti nekih pripadnika ove institucije o aktivnostima organizacija za zaštitu životinja u našem gradu. Grad Pančevo je jedan od retkih primera lokalne samouprave u Srbiji u kojoj organizacije za zaštitu životinja aktivno saradjuju ili su saradjivali kako sa gradskim tako i sa republičkim institucijama, sprovodeći brojne akcije, kampanje i aktivnosti u skladu sa zakonom i u cilju zajedničkog rada na rešavanju problema napuštenih životinja.
     
    Zaključili bismo na samom kraju da roditelji ne moraju da strahuju da će njihovu decu rastrgnuti razulareni čopori pasa, pošto zapravo takvi i ne postoje u našem gradu. Ono što postoji jesu napušteni psi i problem koji je decenijama zapostavljan i dugo rešavan masovnim ubijanjem napuštenih životinja. Poslednjih dvadeset godina u gradu Pančevu krenulo se sa sistematskim rešavanjem ovog problema, dok je u poslednjih deset sprovođen i gradski program koji smo ranije spomenuli, a koji je koordinisao upravo stručni gradski tim za rešavanje problema napuštenih životinja.
    Iako u ovom gradskom timu zajedno rade svi nadležni organi i predstavnici organizacije za zaštitu životinja, nerealno je očekivati da se ovako kompleksan problem reši u kratkom vremenskom periodu i sa veoma ograničenim sredstvima, uz visok nivo neodgovornosti građana kada je u pitanju držanje kućnih ljubimaca. Baš zato je neophodno sprovoditi paralelne mere sterilizacije, obeležavanja, edukacije i kontrole zakonom propisanih radnji kojih bi vlasnici životinja morali da se pridržavaju, a koje bi zajedno trebalo da dovedu do uspostavljanja efikasnog sistema koji se bavi vlasničkim i napuštenim kućnim ljubimcima.
     
    U tom pravcu usmerene su i aktivnosti kampanje kontrole obeležavanja i vakcinacije kućnih ljubimaca „Zajedno i odgovorno za siguran grad i dobrobit životinja“.
    Kampanja je pokrenuta na inicijativu stručnog Tima za rešavanje problema napuštenih životinja na teritoriji grada Pančeva i podrazumeva koordinisane aktivnosti više činilaca sa ciljem smanjenja broja napuštenih pasa i povećanja broja vakcinisanih i obeleženih (čipovanih) životinja. Ona će kontinuirano biti sprovođena u gradu i naseljenim mestima u dužem vremenskom periodu.
     
    Ovakva kampanja organizovana je po prvi put u našem regionu i u njoj zajedno učestvuju republička veterinarska inspekcija, gradska komunalna inspekcija, Javno komunalno preduzeće „Higijena“ kao i Društvo Prijatelja Životinja „Ljubimci“. Svaki od navedenih učesnika sprovodi aktivnosti u okviru svoje nadležnosti i u skladu sa dogovorenim planom.
     
    Prva aktivnost, odnosno kontrola držanja životinja, sprovedena je nakon duže pripreme u kojoj je izvršena podela edukativnih letaka u ciljanim oblastima u kojim je primećen povećan broj napuštenih životinja ili je povećan broj prijava i poziva ovim povodom. Takođe,
    u ovim oblastima je sprovedena i akcija brojanja uličnih pasa korišćenjem inovativne mobilne aplikacije specijalno dizajnirane za ovakve aktivnosti- nakon čega se stekao jasan uvid u broj životinja na ulicama targetiranog naselja u kojem se akcija kontrole sprovodila.
    Udruženje „Ljubimci“ pobrinulo se za sadržaj, dizajn i izradu edukativnih letaka, a realizovalo je i aktivnost brojanja uličnih pasa. JKP „Higijena“ pobrinula se za podelu letaka, kao i za preciznije određivanje oblasti u kojima je potrebno izvršiti planirane intervencije, dok su gradski i republički inspekcijski organi zajedno vršili akciju obilaska terena i kontrole.
     
    Izuzetno smo zadovoljni što se u našem gradu pristupilo ovakvom načinu sprovođenja lokalnih i nacionalnih zakonskih propisa koji se tiču držanja i dobrobiti životinja i nadamo se da će kampanja uticati na odgovornije i humanije postupanje naših sugrađana u budućnosti.
     
     

    U prethodnom periodu primećen je povećan broj krajnje tendencioznih tekstova raznih tabloida koji na veoma neobjektivan način izveštavaju o navodnim napadima napuštenih pasa. Tako da su nedavno u selu kod Stare Pazove „psi lutalice“, kako to oštro novinarsko oko primećuje, ni manje ni više ubili čoveka u sopstvenom dvorištu, saopšteno je iz Društva Prijatelja Životinja „Ljubimci“ Pančevo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Uskršnji bazar do 28. aprila

    U četvrtak, 25. aprila, otvorena je manifestacija „Uskršnji bazar“ koju organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Pančeva, uz […]

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]