Zagađenje
Društvo

PANČEVO: Magle nema, koncentracija suspendovanih čestica i dalje povišena

Izvor: 
013info Čet, 23/01/2020 - 11:17

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo od 10 sati izmerena dvadesetčetvoročasovna koncentracija PM10 čestica iznosi 79,7 mikrograma po kubnom metru vazduha, što je iznad granične vrednosti koja je 50 mikrograma.

I prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine u Pančevu je povećana koncentracija PM10 čestica u vazduhu. Tako je kod Vatrogasnog doma izmereno 52,6, u Vojlovici 79,9, a u Starčevu standardno najviše, 93,7 mikrograma PM10 čestica po kubnom metru vazduha.

Nakon prvog sastanka Radne grupe za zaštitu vazduha iz Vlade je stiglo saopštenje u kome se navodi da je „prema informacijama Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija čestica blizu prosečnim vrednostima za ovo doba godine“ i da stoga „nema razloga za zabrinutost trenutnim stanjem“.

 

Mirjana Jovanović, menadžerka projekata programske oblasti Energija, klima i životna sredina u Beogradskoj otvorenoj školi (BOŠ), kaže za Danas da je poruka vlade da nema razloga za zabrinutost pokušaj da se normalizuje loše stanje.

– Prosečna vrednost PM čestica u vazduhu za ovo doba godine prevazilazi dozvoljene dnevne vrednosti. Dakle, prosečno loše je i dalje loše. Time što govorimo da je zagađenost na nivou proseka mi ne možemo opravdati činjenicu da ništa ne radimo da se zagađenje smanji – ističe Jovanović.

 
MarketingNajnovije vesti