Društvo

PANČEVO: Na šta će biti potrošeni zelenih milion i po evra iz gradskog budžeta?

Pančevo, Sub, 17/03/2018 - 11:20
Vladimir Đoković

 

 

Grad Pančevo je predložio, a republičko Ministarstvo za zaštitu životne sredine prihvatilo plan potrošnje gradskog novca iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2018. godinu.

A novac će se trošiti u gradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, na obaveze iz prethodne godine, unapređenje šumskog fonda i energetsku efikasnost u okviru prekogranične saradnje sa Rumunijom. Ukupna planirana potrošnja je 181 milion dinara – milion i po evra.

Polovina ovog novca, 90 miliona dinara, u stvari je predfinansiranje podizanja energetske efikasnosti Hale sportova. Kako je finansiranje projekta odobrila Evropska unija posle završetka posla gradski novac bi trebalo da bude refundiran iz evropske kase.

Ukupno 63 miliona zelenih gradskih dinara biće potrošeno na 41 stavku preko samog Sekretarijata. Od toga finansiranje Parka prirode Ponjavica koštaće 12 miliona a kontrola kvaliteta zemljišta 3,5 miliona dinara.

Po konkursima, a za edukativne programe i projekte, odnosno za manifestacije, biće ukupno potrošeno 2,5 miliona dinara.

Merenje buke sa automatskim brojanjem saobraćaja koštaće 4,5 miliona dinara, ispitivanje podzemnih voda južno od Južne industrijske zone – 3,5 miliona, monitoring polena dodatnih 2,1 miliona dinara koliko je predviđeno i za ispitivanje kvaliteta površinskih voda.

Za realizaciju ugovora iz predhodnih godina opredeljeno je 9,5 miliona dinara. A ima i još nerealizovanih aktivnosti iz prošle godine vrednih u zbiru 16,6 miliona dinara. Među tim aktivnostima najvrednije je ulaganje u novu deponiju koje iznosi 8,1 milion dinara. Naravno preko JKP Higijene.

Za unapređenje šumskog fonda, odnosno revitalizaciju zelenih pojaseva u Vojlovici i Topoli predviđeno je gradskih milion i po dinara.

 Marketing

Najnovije vesti