• Pokrajina kaže da nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu za skladište veštačkog đubriva, udruženja najavila žalbu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine doneo je doneo je Rešenje prema kojem nije potrebno izraditi procenu uticaja na životnu sredinu u vezi sa projektom Rekonstrukcija i promena namene objekta 01 u skladište gotovog prizvoda mineralnog đubriva u staroj pančevačkoj Staklari.

    Po projektu u ovom skladištu trebalo bi da se skladište veštačka đubriva UREA, MAP, NPK, SAN, AN I KAN.

    Kako je navedeno u rešenju, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Pančeva, te udruženja “Zeleni most”, “Pančevo nije rupa” “Karlovački vinogradi” I “Institut za istraživanje korupcije Kareja” dostavili su svoje mišljenje o ovom projektu.

    – Sva dostavljena mišljenja su uzeta u obzir, pažljivo razmotrena i ocenjena. Utvrđeno je da se veći deo mišljenja ne odnosi na postupak procene uticaja na životnu sredinu, u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu već na druge oblasti koje pokrivaju protivpožarnu zaštitu, aktivnosti povećane verovatnoće nastanka udesa i moguće akcidente, planiranje, uređenje prostora i korišćenje građevinskog zemljišta i izgradnja i rekonstrukcija objekata i slično, što je predmet drugih propisa, odnosno što spada u nadležnost drugih organa, koje investitor mora ispoštovati u postupku pribavljanja neophodnih saglasnosti i dozvola, kaže se u rešenju.

    Udruženja “Pančevo nije rupa” i “Zeleni most”, najavila su žalbe na ovakvo rešenje.

    – Ova naša borba sa Promistom   traje još od maja 2018 godine od javne rasprave na kojoj je učestvovao Miša Sekulić i predložio ne samo da ta firma ne bude u Pančevu nego da se pokrene i krivični postupak zbog osnovane sumnje za nekoliko krivičnih dela „Promista“ što je i sadašnja sekretarka u ime  Sekretarijata za zaštitu životne sredine i učinila, kaže Miša Sekulić iz Udruženja “Pančevo nije rupa”.

    Sekulić se osvrnuo i na mišljenje gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine.

     – Žalosna je činjenica da naš, gradski, Sekretarijat za zaštitu životne ne uzima u obzir stanovnike grada Pančeva pogotovo koji se nalaze u neposrednoj blizini ta Staklare  kao što su naši sugrađani iz ulica Žarka Zrenjanina, Prvomajske , 7. Jula i Radivoja Koraća.Takođe trenutno ima i previše identičnih faktora kao i 2018  godine. pa sam šokiran mišljenjem Sekretarijata zaštite za životnu sredinu grada Pančeva koje je suprotno od 2018. godine, kaže Sekulić.

    Sekulić podseća i da su ova udruženja, nakon eksplozije u Bejrutu, napravile prikaz mogućeg uticaja udesa od lagerovanog đubriva.

    – Isto  moramo spomenuti da je ta firma bez ikakve dozvole  tokom 2018  lagerovala 10000  tona veštačkog đubriva amonijum nitrata i amonijum nitrata u Staklari, pa se pitam da li će opet ponoviti ovakve radnje ukoliko im se ukaže prilika, izjavio je Sekulić.

    Udruženja su pozvala građane Pančeva da ih kontaktiraju kako bi im pomogli u sastavljanju žalbi protiv ovakvog rešenja pokrajinskog sekretarijata.

    Goran Kojić, direktor logistike “Promista” nam je rekao da ovo nije upotrebna dozvola, te da pre skladištenja oni još moraju da dobiju upotrebnu dozvolu, i da će se povodom toga ponovo ići na javnu raspravu.

    Po ovom rešenju, operater seveso postrojenja, odnosno kompleksa u kome se obavljaju aktivnosti u kojima je prisutna ili može biti prisutna jedna ili više opasnih materija, u jednakim ili većim količinama od propisanih, dužan je da dostavi Obaveštenje, odnosno izradi Politiku prevencije udesa ili Izveštaj o bezbednosti i Plan zaštite od udesa, u zavisnosti od količina opasnih materija kojima vrši te aktivnosti. Operater koji je u obavezi da izradi Politiku prevencije udesa dužan je da Ministarstvu, pre izrade Politike prevencije udesa, dostavi Obaveštenje o novom seveso postrojenju, odnosno kompleksu najmanje tri meseca pre početka rada.

     

     

     

     

    Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine doneo je doneo je Rešenje prema kojem nije potrebno izraditi procenu uticaja na životnu sredinu u vezi sa projektom Rekonstrukcija i promena namene objekta 01 u skladište gotovog prizvoda mineralnog đubriva u staroj pančevačkoj Staklari.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Uskršnji bazar do 28. aprila

    U četvrtak, 25. aprila, otvorena je manifestacija „Uskršnji bazar“ koju organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Pančeva, uz […]

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]