• U Regionalnoj privrednoj komori održana prezentacija Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Regionalnoj privrednoj komori Pančevo u sredu, 11. marta 2015. godine, predstavnici Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije prisutnim privrednicima Južnog Banata predstavili su nadležnosti i ovlašćenja i upoznala ih sa aktivnostima i programima koje sprovode u cilju unapređenja privrednog ambijenta i konkurentnosti srpskih kompanija.

    G-din Boris Lemberger Boris Lemberger, rukovodilac Sektora za ispitivanje koncentracija je prisutne upoznao sa pojmom Koncentracije učesnika na tržištu i procedurama koje se sprovode sa ciljem da se spreči stvaranje ili jačanje dominantnog položaja jednog ili više učesnika na tržištu u odnosu na konkurenciju na tržištu Republike Srbije. Tokom procesa ispitivanja konkurencije sprovode se sveobuhvatna istraživanja na osnovu zakonski utvrđenih kriterijuma kao što su: struktura relevantnog tržišta, stvarni i potencijalni konkurenti i njihova ekonomska i finansijska moć, mogućnosti izbora dobavljača i korisnika, trendovi tehničkog i ekonomskog razvoja i interesi potrošača.
    U zavisnosti od dobijenih rezultata rešenje Komisije je konačno i može biti bezuslovno odobrenje, odbijanje ili uslovno odobrenje, kada podnosilac zahteva mora da sprovede naložene mere kako bi koncentracija bila odobrena. Kao primer uslovnog odobrenja koncentracije naveden je primer spajanja kompanija LAFARŽ i HOLCIM.
    Ukoliko se ne podnese prijava koncentracije, a u „Ispitnom postupku” utvrdi da Koncentracija postoji kompanija može biti kažnjena i do 10% od ostvarenog prihoda na godišnjem nivou. Za nepostupanje po Rešenju Komisije predviđeni su procesni penali u rasponu od 500 do 5.000 € za svaki dan zakašnjenja

    G-din Nebojša Milenković, viši stručni saradnik u Sektoru za ekonomske analize prisutnima je predstavio slučaj kontrole koncentracije u slučaju spajanja kompanija AGROKOR i MERKATOR. uz objašnjenje metodologije, procedura i istraživačkih koraka radi utvrđivanja činjeničnog stanja i obrazložio Rešenje komisije o uslovnom odobrenju kojim je naložena mera smanjenja neto prodajnog prostora za 10% ukupno raspoloživog prostora u 15 gradova/opština na području Republike Srbije i grada Beograda.

    Nakon prezentacije vođena je diskusija gde su predstavnici Komisije odgovarali na postavljena pitanja i dali odgovarajuća objašnjenja koja su se odnosila na prepoznavanje dominantnog položaja učesnika na tržištu i mogućnosti daljeg postupanja.

    Izvor: http://www.rpkpancevo.com/vesti/aktuelne-vesti/1360-odrzana-prezentacija-komisije-za-zastitu-konkurencije-republike-srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo