eps
Ekonomija

Antić: Struja će poskupeti u proseku za jedan evro

Izvor: 
Tanjug Sre, 31/08/2016 - 22:50Struja će od 1.oktobra poskupeti za 3,8 odsto, što je otprilike jedan evro po domaćinstvu, najavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. 

Antić je novinarima rekao da su vođeni obzbiljni pregovori sa MMF-om u okviru četvrte i pete revizije aranžmana na tu temu, da je u njima učestvovao i premijer Aleksandar Vučić i da je dogovoreno najniže moguće povećanje cene struje.

Građani će to poskupljenje videti na računima u novembru, rekao je Antić.

Ministar je istakao da se poskupljenje odnosi samo na domaćinstva, pošto privreda sada kupuje struju na tržištu.

Zadovoljni smo tim rezultatom, to je najniža moguća kokrecija koju smo uspeli da dogovorimo. To je duplo niže nego što su tražili, odnosno uspeli smo da to bude svega jedan evro prosečno po domaćinstvu. To je malo povećanje i pozivam građane da taj jedan evro uštede, poručio je Antić.

Prema njegovim rečima, MMF je ranije zahtevao da poskupljenje struje bude dvocifreno, pa zatim 7,7 odsto i da je vlada uspela da osigura najmanje moguće poskupljenje.

On je podsetio da je prošle godine struja u proseku poskupela 4,5 odsto.

Antić je naglasio da će se vlada boriti da uspori „krivu rasta cene struje", dodajući da će vlada voditi tvrdu politiku pregovaranja.

On je naglasio da je svima jasno da cena struje nije tržišna i da Srbija ostaje zemlja sa najnižom cenom električne energije.

U Srbiji je jeftinija nego u Albaniji za 18,7 odsto, za 20 odsto nego u BiH, za 21 odsto nego u Makedoniji, 38,7 nego u Bugarskoj, 43,2 odsto jeftinija nego u Crnoj Gori i čak oko 90,1 odsto nego u Hrvatskoj, naveo je ministar.

 
MarketingNajnovije vesti