Ekonomija

DANAS: Rusko njet za kupovinu pančevačke Petrohemije

Izvor: 
Danas Čet, 10/10/2019 - 18:01

Informacija koju su preneli neki srpski mediji da Gasprom njeft planira da kupi pančevačku Petrohemiju nije tačna, objavio je dnevni list „Danas"

Još u vreme pregovora o kupovini Naftne industrije Srbije ruski državni gigant je jasno stavio do znanja da ga to postrojenje ne interesuje i do danas nije promenjen stav po tom pitanju, kaže za Danas dobro obavešten izvor u energetskom sektoru.

Sagovornik Danasa ističe da je Gasprom njeft kao vlasnik NIS-a zainteresovan za opstanak i dobro poslovanje Petrohemije jer ta kompanija kupuje primarni benzin koji proizvodi Rafinerija nafte u Pančevu i da kao manjinski akcionar NIS daje maksimalan doprinos kako bi Petrohemija beležila pozitivne poslovne rezultate.

Podsećanja radi, nakon što je proglašen unapred pripremljeni plan reorganizacije u Petrohemiji država je deo potraživanja poverilaca Petrohemije otpisala, a deo dugovanja konvertovala u kapital kompanije pa je na taj način NIS postao vlasnik ukupno 21 odsto akcija tog preduzeća. Većinski vlasnik Petrohemije je država sa 76 odsto akcija u svojim rukama dok tri odsto pripada ruskoj naftnoj kompaniji Lukoil.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Danasa.
MarketingNajnovije vesti