Mangulice u Dobrici printscreen
Ekonomija

DOBRICA: Mangulice nema ko da kupi, a nakupci ubijaju cenu

Izvor: 
RTS (Goran Jovičić) Sre, 12/01/2022 - 09:02Selo Dobrica u opštini Alibunar nekada je bilo poznato po proizvodnji svinja, ali sad ih samo još nekoliko domaćinstava uzgaja.

U selu je pre dve decenije svako drugo domaćinstvo uzgajalo bele mangulice i bilo ih je više od 600. Jedan od retkih koji se još bavi ovim poslom je Janoš Šoš, koji ima 30 krmača i 25 prasića. Hrani ih travom i detelinom i njihovo meso je kvalitetno i zdravo, ali troškovi su veći od zarade.


Cena prasića od mangulice je 400 dinara po kilogramu i veća je nego ranijih godina, ali meštani Dobrice nemaju kome da ih prodaju.

Nakupci ih ucenjuju, a nema fabrika poput Banata iz Banatskog Karlovca koje bi ih otkupile.

"Da ima otkupna klanica u blizini, negde gde da predamo svinje sigurno bi ovde svaka kuća kao nekad imala po 30 do 40 komada. Ko sme sad da se usudi da tovi, kome da prodaš. Ne možeš jednu svinju, a ne 10. A svinja jede svaki dan i kad pređe 110-120 kilograma ide u drugu klasu, a kad dođe do 150 neće je niko, a stalno jede sve više", priča Zlatoje Krstin, uzgajivač svinja.

U selu imaju i nedovoljno pašnjaka, jer se državno zemljište prodaje i meštani sve teže obezbeđuju hranu ne samo za svinje i prasiće, već i za krave i konje koje umesto na livadama tokom čitave godine čuvaju u štalama.

 

 
MarketingNajnovije vesti