• DOBRICA: Mangulice nema ko da kupi, a nakupci ubijaju cenu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Selo Dobrica u opštini Alibunar nekada je bilo poznato po proizvodnji svinja, ali sad ih samo još nekoliko domaćinstava uzgaja.

    U selu je pre dve decenije svako drugo domaćinstvo uzgajalo bele mangulice i bilo ih je više od 600. Jedan od retkih koji se još bavi ovim poslom je Janoš Šoš, koji ima 30 krmača i 25 prasića. Hrani ih travom i detelinom i njihovo meso je kvalitetno i zdravo, ali troškovi su veći od zarade.

    Cena prasića od mangulice je 400 dinara po kilogramu i veća je nego ranijih godina, ali meštani Dobrice nemaju kome da ih prodaju.

    Nakupci ih ucenjuju, a nema fabrika poput Banata iz Banatskog Karlovca koje bi ih otkupile.

    „Da ima otkupna klanica u blizini, negde gde da predamo svinje sigurno bi ovde svaka kuća kao nekad imala po 30 do 40 komada. Ko sme sad da se usudi da tovi, kome da prodaš. Ne možeš jednu svinju, a ne 10. A svinja jede svaki dan i kad pređe 110-120 kilograma ide u drugu klasu, a kad dođe do 150 neće je niko, a stalno jede sve više“, priča Zlatoje Krstin, uzgajivač svinja.

    U selu imaju i nedovoljno pašnjaka, jer se državno zemljište prodaje i meštani sve teže obezbeđuju hranu ne samo za svinje i prasiće, već i za krave i konje koje umesto na livadama tokom čitave godine čuvaju u štalama.

     

     

    Selo Dobrica u opštini Alibunar nekada je bilo poznato po proizvodnji svinja, ali sad ih samo još nekoliko domaćinstava uzgaja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]