• Izjednačen status domaćih i stranih investitora

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na XII sastanku Foruma stručnjaka za LER koji je održaan u sredu, 18. novembra u Gradskoj upravi grada Pančeva, stručnjaci Ministarstva privrede i Odeljenja za kontrolu državne pomoći Ministarstva finansija predstavili su ključne novine koje donosi nedavno usvojeni Zakon o ulaganjima sa fokusom na lokalne samouprave i njihovu ulogu u promociji investicija, kao i obaveze koje proističu iz Zakona o kontroli državne pomoći u pogledu izveštavanja. 

    Prisutne je pozdravio gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov rečima da je usvajanje ovog zakona veoma značajno i da šalje poruku investitorima da je Srbija otvorena zemlja i Grad Pančevo, kao lokalna samouprava, za sve investicije. „S obzirom da je pravna sigurnost i predvidivost svih mogućih situacija u procesu investicija jedan od najbitnijih elemenata koje treba da posedujemo u privlačenju investitora, i kao država i kao lokalna samopuprava, ovo je prvi i najveći i najvažniji korak u tom pravcu”, rekao je Pavlov.

    Grad Pančevo je u prethodnom periodu napravio značajne korake u privlačenju investitora. Jedna od najvažnijih stvari koja se dogodila je dobijanje BFC sertifikata, regionalnog sertifikata, koje znači da je Pančevo sredina sa dobrim poslovnim okruženjem. Osim Pančeva, ovaj sertifikat u Srbiji poseduje samo još sedam lokalnih samouprava. Plan je da se Pančevo, u budućuem periodu razvija u tri osnovna pravca, rekao je gradonačelnik.

    „Prvi pravac je završetak infrastrukturnog opremanja i poslovno aktiviranje naših „grinfild zona“. Zatim, poslovno reaktiviranje „braunfild zone“, a pre svega „grejfild zona“, i osmišljavanje efikasne i efektivne politike podrške pre svega sektoru malih i srednjih preduzeća i razvoj porodičnog biznisa”, rekao je Pavlov.

    Jedna od učesnika Foruma bila je Tamara Jurenić, savetnica ministra u Ministarstvu privrede koja je rekla da je prvo što Zakon o ulaganjima menja u investicionom ambijentu Republike Srbije je izjednačavanje statusa domaćih i stranih investitora. „Osnovan je savet za ekonomski razvoj, koje će upravljati i koordinirati samim razvojem ulaganja u Republici Srbiji, ali je najvažniji deo novog zakona je pojačavanje isticanje uloge lokalnih samopuprava realizaciji samih ulaganja”, rekla je Tamara Jurenić. Ona je dodala da je prilikom sprovođenja strategije Ministarstva utvrđeno da bez aktivnog učešća jedinica za lokalni i ekonomski razvoj, kao podrške ulaganjima, realizacija projekta prosto nemoguća.

    “Uloga lokalnih samouprava je je toliko važna da one sebi ne mogu da dozvole luksuz da budu pasivni. Pored toga što treba da prepoznaju potencijale na svom lokalu, oni trebaju da pruže i kvalitetnu pomoć i podršku prilikom ulaganja i da razviju harmonizaciju između lokala i Republike”, istakla je Jurenić.

    Kada su u pitanju subvencije i podsticaji, prava domaćih i stranih investitora su izjednačena institucionalnim okvirom, jedina razlika je bescarinski uvoz koji na osnovu Zakona o ulaganjima važi samo za strane investitore, objasnila je Jurenić.

    Predstavnici odeljenja za finansije i kancelarija za lokalni ekonomski razvoj imali su priliku da od predstavnika Ministarstva finansija, odnosno Odeljenja za kontrolu državne pomoći čuju koji su to zakonski okviri na osnovu kojih se može dodeliti državna pomoć. “Državna pomoć ima lep karakter, a to je pre svega razvojni. Ono što se u Evropi poslednjih godina neguje jeste da državna pomoć koja se dodeljuje ide za istraživanja i razvoj, za zaštitu životne sredine. Kod nas, nažalost, za sada je državna pomoć uglavnom bila za otklanjanje nedostataka u privredi, koji su posledica godina iza nas. Nadam se da ćemo mi što pre imati više tih razvojnih državnih pomoći”, rekla je Irena Marković iz Odeljenja za kontrolu državne pomoći Ministarstva finansija.

    Jovan Miljković iz Odeljenja za ekonomski i lokalni razvoj, Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj, rekao je: „Zakon o ulaganju je veoma važan za nas jer je Nacionalna kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i privlačenje investicija uključena u sam tekst zakona što do sada nije bila praksa. Do sada je to bilo inicirano od strane NALED-a (2007.) kada je došao Zakon o lokalnim samoupravama. Tada je na lokalne samouprave bila preneta obaveza da se bave poslovima lokalnog i ekonomskog razvoja, da privlače investicije i da se bave generisanjem ekonomske aktivnosti na lokalnom nivou. On je istakao da je veoma važno razumeti ideje Ministarstva koje su propisane u novom zakonu i na koji način bi dalje kancelarije za lokalni ekonomski razvoj trebale da se pozicioniraju, obučavaju i podižu svoje kapacitete.“

    Specijalan gost XII Foruma bila je podsekretarka slovenačkog Ministarstva finansija Jana Rudolf Mesarić koja je prisutnima prenela svoja iskustva iz Slovenije koja se odnose na dodelu državne pomoći, kako je sve izgledalo pre pristupanja Evropskoj Uniji, a kakon izgleda daas kada je Slovenija članica EU. “U početku naš sektor, svi davaoci – ministarstva, opštine, gledali su kao da smo policajci koji kažu šta smeju da rade, a šta ne. Nakon tri godine prihvatili su nas kao savetnika koji može da ih posavetuje kako ono što žele da finansiraju stave u dopuštene okvire.“

    Ovaj skup bio je ujedno i treći sastanak radne grupe 6 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji – politika konkurencije. Prisutnima se ovom prilikom obratila i Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa koja je istakla da konvent predstavlja mehanizam za dodatno delovanje koji okuplja više od 200 nevladinih organizacija i koji treba da omogući bolji uvid javnosti u proces priključenja Srbije EU. NALED je koordinator radne grupe koji od prošle godine prati donošenje i implementaciju regulative koja reguliše oblast zaštite konkurenije i dodele državne pomoći.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija