• Minimalna cena rada u Srbiji najniža na svetu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Minimalna cena rada u Srbiji, koja trenutno iznosi 115 dinara na sat bez doprinosa, najniža je zakonom garantovana minimalna cena rada na svetu.

    Odmah iz Srbije su Bugari, koji su januara ove godine imali garantovanu minimalnu zaradu na sat od 1,04 evra. Malo ispred Srbije su Rumuni (1,14 evra), Brazilci (1,15 evra), Litvanci (1,76 evra), Letonci (1,93 evra), Česi (1,95 evra).

    Na čelu liste su Australijanci (11,88 evra), a sa njima se takmiče Luksemburžani (11,1 evra). Od zemalja na koje se ugledamo, Nemačka trenutno nema zakonom garantovanu minimalnu cenu rada, ali je zakon o tome upravo u proceduri uz koaliciona usaglašavanja, jer se smatra da se država time nedopustivo meša u stvari tržišta i materiju koja je stvar dogovora poslodavaca i sindikata. Već je dogovoreno da ta zarada na sat za 2015. godinu iznosi 8,5 evra bruto. Minimalna cena rada postoji u SAD, a nedavno je predsednik Barak Obama iskoristio svoja predsednička ovlašćenja i podigao njenu vrednost na 10,1 dolara na sat. Zanimljivo je da u skandinavskim zemljama (Švedska, Danska, Finska) zakonom garantovana minimalna zarada ne postoji. 

    Naši poslodavci tvrde da ni ovako nisku minimalnu zaradu po satu ne mogu da izdrže, ili bar često ne mogu da izdrže. Pokušaj da se njen iznos podigne na 130 dinara za ovu godinu nije prihvatilo ni Ministarstvo finansija u ime Republike Srbije kao najvećeg poslodavca u zemlji. 

    Ipak, poslodavci su objavili da su u pregovorima oko izmena Zakona o radu stavovi oko načina formiranja minimalne plate približeni i da će o njima sledeće nedelje biti obaveštena javnost. 

    Najvažnija tačka spora oko minimalne zarade je njena visina. Dok sindikati tvrde da je preniska i da se od nje ne može živeti, poslodavci skreću pažnju da je i tako niska, polovina od prosečne plate, što je, po njima, nedopustivo visok odnos u korist minimalne zarade. Sa poslodavcima je saglasna i Vlada Srbije. 

    Poređenja radi, ako je cena sata rada 115 dinara za 176 sati mesečno, dobija se zarada od oko 20.000 dinara, što je otprilike polovina prosečne neto plate. Kad u Nemačkoj bude ozakonjena minimalna cena rada, za 176 sati zaposleni Nemac će dobijati minimalnih 1.496 evra bruto. U prvom kvartalu prošle godine bruto prosečna plata u Nemačkoj iznosila je 3.398 evra, znači da je minimalna plata manja od polovine proseka.

    Više na sledećem linku.

    Minimalna cena rada u Srbiji, koja trenutno iznosi 115 dinara na sat bez doprinosa, najniža je zakonom garantovana minimalna cena rada na svetu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija