Ekonomija

Ministar ponudio Rusima da učestvuju u oporavku Petrohemije

Izvor: 
Tanjug Pon, 29/08/2016 - 12:06Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da je tokom posete Moskvi ruskoj delegaciji ponudio da uzmu učešće u restrukturisanju i oporavku pančevačke Petrohemije, i subotičkih Azotare i MSK.

Govoreći o razlozima zašto bi Rusi bili zainteresovani za ove firme, Knežević je u izjavi "Kuriru" rekao da je NIS najveći poverilac Petrohemije, dok je Gaspromnjeft većinski vlasnik NIS-a.

Osnovna sirovina koju Petrohemija koristi je primarni benzin, dodao je, a proizvodi ga NIS-ova rafinerija u Pančevu.

- Mi im nudimo da zajednički osposobimo Petrohemiju kako bi u budućnosti bila zdrava i profitabilna kompanija. Na isti način nudimo i da uzmu učešće u Azotari i MSK-u, rekao je Knežević za ovaj tabloid.

Kako je objasnio, država nudi ruskim firmama i druga preduzeća koja su u privatizaciji, a sve pod istim uslovima pod kojima ih je nudila i ostalima.

Upitan zašto bi to sada zanimalo Ruse, odgovara da Srbija ima povoljnije ekonomske odnose prema EU i drugim zemljama, odnosno slobodnu trgovinu.

Knežević je objasnio da je tokom posete Moskvi bilo reči o tome na relaciji dve države, a sada bi ruska strana trebalo da razgovara sa svojim firmama.

"Da pokušamo da napravimo posao, na obostrano zadovoljstvo", rekao je Knežević.
MarketingNajnovije vesti