Ekonomija

Napreduju radovi na izgradnji TE-TO u Pančevu

Pančevo, Sub, 03/08/2019 - 19:00
Vladimir Đoković


Na Termoelektrani-toplani Pančevo završeno je postavljanje gasnoturbinske opreme na temelje, i to: dve gasne turbine (GTU-65) i generatora tih turbina, saopštio je investitor Gazprom energoholding Srbija TE-TO Pančevo.
 
Oprema italijanskog proizvođača „Ansaldo Energia“ dopremljena je pomorskim putem iz luke u Đenovi do luke u Konstanci u Rumuniji, a odatle dalje Dunavom do Pančeva.
 
 „Izbor je pao na gasnoturbinska postrojenja proizvođača „Ansaldo Energia“ usled visokog nivoa njihove efikasnosti i pouzdanosti, potvrđenog iskustvom grupe „Gazprom energoholding“ u korišćenju takvih turbina u elektranama u Rusiji. Koeficijent korisnog dejstva opreme elektrane sa kombinovanim ciklusom parne i gasnih turbina premašiće 50%“, – istakao je direktor „Gazprom energoholding Serbia TE-TO Pančevo d.o.o.“ Aleksandar Varnavski.
Narednu fazu isporuke osnovne opreme činiće dopremanje dva kotla-utilizatora, parne turbine i generatora parne turbine.
 
Termoelektrana-toplana Pančevo električne snage oko 200 megavata predstavlja prvi projekat grupe „Gazprom energoholding“, koji se realizuje van granica Ruske Federacije, i prvu parno-gasnu elektranu u Srbiji, saopšteno je iz ove kompanije.
Proizvedena toplotna energija biće usmerena na zadovoljenje potrebna Rafinerije nafte Pančevo, dok će se električna energija plasirati na energetskom tržištu Srbije i drugih zemalja balkanskog regiona.
Projekat izgradnje Termoelektrane-toplane Pančevo zajedničkim snagama realizuju grupa „Gazprom energoholding“ i kompanija „NIS a.d. Novi Sad“ (grupa „Gazprom njeft“). 
Na osnovu rezultata sprovedene tenderske procedure, za izvođača radova na izgradnji parno-gasnog energetskog postrojenja po principu „ključ u ruke“ izabrana je kineska kompanija „Šangaj elektrik grup“.
Parno-gasna energetska postrojenja imaju značajne ekonomske i ekološke prednosti u odnosu na tradicionalnu opremu na paru i ugalj. Naime, u poređenju sa tradicionalnim energetskim postrojenjima, koja u Srbiji rade na mrki ugalj, njihovo funkcionisanje ne dovodi do formiranja višetonskog otpada u vidu pepela, niti do emisije čvrstih materija i sumpornih oksida u atmosferu.MarketingNajnovije vesti