Azotara Pančevo glavni ulaz
Ekonomija

Pančevačka Azotara ponovo na prodaju, početna cena upola niža – 2,3 milijarde dinara

Izvor: 
N1 Pon, 01/02/2021 - 11:47HIP Azotara, fabrika veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja u Pančevu, ponuđena je na prodaju za 2,33 milijarde dinara, odnosno 19,8 miliona evra. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju ove fabrike u stečaju putem - javnog nadmetanja.

Ovo je drugi put da je Azotara ponuđena na prodaju putem javnog nadmetanja.

Prvi put je na licitaciju bila ponuđena pre nešto više od mesec dana – krajem decembra 2020. godine, kada je početna cena bila duplo viša – 5,8 milijardi dinara.

Zainteresovanih – nije bilo.

Javno nadmetanje, ovaj put, zakazano je za 17. mart u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Na prodaju se, kao i prošli put, nude fabrike amonijaka, azota, kao i đubriva AN, KAN, HPK i Karbamid, energetika, uprava, laboratorija, sa mehanizacijom, opremom, zalihama materijala i potraživanjima.

Nekadašnje državno preduzeće, pančevačka Azotara u stečaj je otišla u septembru 2018. godine. Gotovo hiljadu radnika ostalo je bez posla.

Prodato, pa vraćeno

Azotara je u prethodnom periodu bila i neuspešno privatizovana, a nalazila se i na listi 24 sporne privatizacije.

Podsetimo, u martu 2006. Azotaru je kupio konzorcijum srpskog „Univerzal holdinga“ i litvanskih „Arvija“ i „Sanitasa“ za 17,24 miliona evra, uz obavezu da investira još 30 miliona evra. Ova privatizacija je raskinuta. Cela priča imala je i sudski epilog.

Azotarom je, potom, u ime države, upravljao Srbijagas.

Stečaj je uveden 14. septembra 2018. godine.

Zainteresovani kupci Azotare pre javnog nadmetanja moraće da uplate depozit koji se nije menjao u odnosu na prošli oglas o prodaji – 2,3 milijarde dinara, ili da polože – prvoklasnu bankarsku garanciju, koju treba lično, do 15. marta u podne, da dostave službi finansija Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.
MarketingNajnovije vesti